Smrt dugmeta „Next“

POSLE REKLAMA NAJVEĆA ŽRTVA SUKOBA na relaciji čitljivost–profitabilnost mogla bi postati podela teksta na strane.

Tvorci programčića Readability, jednostavne alatke koja čisti veb strane od svega drugog sem teksta, objavili su da njihovi korisnici mogu da se oslobode i jedne od minijaturizovanih smetnji s veba: dugmenceta "next“ (sledeći) koje čitaoce pretvara u množače broja pregledanih strana mrežnog sadržaja za račun njihovog izdavača.

I Instapaper, slična lepo prihvaćena aplikacija za Web/Kindle/iPhone/iPad/Epub sledi ovaj primer.

Readability, koji je nedavno postao sastavni deo Appleovog Safarija, a isto tako i Instapaper, pretvoriće svaki članak u tekst sa samo jednom stranom, sviđalo se to njegovom izdavaču ili ne.

Instapaper to čini tako što koristi opcije prikaza na jednoj strani (single-page) ili prikaz prilagođen za štampanje (printer-friendly) ukoliko uspe da nađe gde su, tako da čitaoci u većini slučajeva nemaju problem s čitanjem više strana.

Mrežni izdavači već godinama nagoveštavaju ukidanje prikaza na više strana, a neki kao, na primer, MSNBC su čak prešli i s reči na delo, ali kad oglašivačima treba pokazati dokle dopiru njihovi sadržaji ili utvrditi koliko da im naplate, broj pregledanih strana je i dalje zakon. Kad se izračunava vrednost neke lokacije na vebu, računica je prosta: (broj pozicija za reklame) x (vrednost svake pozicije) x (broj pregledanih strana). Zbog toga izdavači koriste dugmence „next“ na dnu strane i prelamaju članke na više strana.

Kad se prelomi koriste kako valja, oni pomažu da se neki obiman tekst razloži na lakše čitljive delove, pa se čak mogu opravdati i iz perspektive dizajna, ali u najgorem scenariju oni su samo trik da se čitaoci nateraju na ponovno učitavanje strane više puta, što u nekim slučajevima ume da se preslika u desetine učitavanja kad se, na primer, pregleda galerija slika.

Bez obzira na svrhu, ovo dugmence će izumreti kad Instapaper, Readability ili neki drugi personalizovani „valjak“ za izravnavanje članaka, omogući čitaocima ono što zaista žele: neometano čitanje na koje su navikli u papiru i kakvo očekuju i na mreži.

Nije slčajnost to što se ova tendencija pojavila upravo sada, jer se paralelno s njom dešava i prelazak na novi oblik konzumiranja mrežnog sadržaja u kome se umesto računara koriste uređaji koji podsećaju na knjige ili novine.

Hoće li sve ovo imati nekog uticaja na izdavače ostaje da se vidi, jer njima je i dalje važno da pronađu načine da pregledanje svojih sadržaja pretvore u izvor prihoda. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.