Wolfram Alpha nudi Widget Builder

DO SADA JE MAŠINA ZA IZRAČUNAVANJE znanja Wolfram Alpha uglavnom bila vezana za lokaciju samog projekta, ali to sada počinje da se menja. Korisnici će deo njene snage moći da iskoriste na svojim mrežnim stranama tako što će iskoristiti Wolfram Alpha Widget Builder.

Ova usluga koja je prošle nedelje postala javna probna verzija, omogućava svakome da brzo i bez poznavanja programiranja napravi mini aplikaciju odnosno interaktivni kontrolni element (vidžet) koji se lako instalira na strani korisnika a izvršava ga Wolfram Alpha. Nešto kasnije ove godine pojaviće se i novi programski interfejs za aplikacije Wolfram Alpha API, koji je trenutno previše skup za većinu programera (čak i studenti za njegovo korišćenje trenutno plaćaju najmanje 60 dolara).

Glavni cilj tima Wolfram Alpha je da uslugu učine što rasprostranjenijom i sveprisutnijom. Nedavna promena cene aplikacije za iPhone i objavljivanje aplikacije za iPad prvi su koraci u tom smeru (prodaja aplikacije za iPhone porasla je sto puta kad su joj spustili cenu). Sada kad su korisnici postali svesni ovog servisa, sledeći korak kompanije je da svoj API stavi na raspolaganje što većem broju programera aplikacija, a novi „graditelj vidžeta“ prvi je korak ka ispunjenju tog cilja.

Kompanija je pravljenje vidžeta maksimalno olakšala. Za početak dovoljno je u polje na lokaciji Wolfram Alpha upisati običan upit, a zatim se biraju delovi upita koji će postati promenljive u vidžetu.

Ukoliko hoćete da napravite vidžet koji izračunava rastojanje između bilo koja dva grada, upisaćete, na primer, upit „distance from Beograd to Novi Sad“. Potom ćete istaknuti imena gradova i proglasiti ih promenljivama a u sledećem koraku možete dodati još neki tekst, izabrati boju vidžeta, vrste menija i sl. U narednim koracima izabraćete koji delovi iz gomile rezultata koje nudi Wolfram Alpha treba da ostanu u konačnoj verziji vidžeta i u kom obliku će se prikazivati na strani.

U probnoj fazi moraćete da objavite svoj vidžet u Wolframovoj galeriji vidžeta (pod licencom Creative Commons) pre nego što ga ugradite. Ukoliko u galeriji nađete zanimljiv vidžet možete da ga izmenite i da mu promenite svrhu.

Graditelj vidžeta olakšava korisnicima da ugrade svoju novu kreaciju na većini popularnih platformi za vođenje mrežnih dnevnika (blog), uključujući Wordpress i Blogger, a postoji mogućnost i da se specijalan kod za ugrađivanje izveze i na lokacije koje koriste MediaWiki. Najpopularnija među njima je Wikipedia. Iako nije javno spomenuto, izgleda da Wolfram i Wikipedia razgovaraju o tome da se neke od mogućnosti kojima raspolaže Wolfram Alpha ugrade u članke na Wikipediji. Wolfram Alpha već objavljuje veze ka Wikipediji u svojim rezultatima. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.