Elektronski potpis na Fabrici znanja

NA REGIONALNOM IT SKUPU FABRIKA znanja u kompaniji ComTrade, održan je okrugli sto o kvalifikovanom elektronskom sertifikatu, tzv. e-potpisu. Okrugli sto je otvorila Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, a na skupu je govorila i Vesna Nikolić, vođa projekta za softver elektronoskog potpisa kompanije ComTrade.

Softver za jednostavno korišćenje e-potpisa je deo Informacionog sistema Vlade, koji razvija kompanija ComTrade godinu i po dana u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo i direktnim korisnikom, Generalnim sekretarijatom Vlade Republike Srbije. Aplikacija omogućava da se na jednostavan i efikasan način izvrši elektronsko potpisivanje dokumenata, kao i provera kvalifikovanog elektronskog potpisa. Pored toga što je glavni razlog izrade ove aplikacije bio omogućavanje elektronskog potpisivanja materijala u pripremi sednice Vlade, aplikacija je napravljena tako je mogu koristiti svi državni službenici, građani i privrednici.

„Danas je prikazana aplikacija za elektronski potpis koja će početi da se uvodi u rad elektronske Vlade, što znači da će se dokumenti slati elektronskim putem za razmatranje na sednicama Vlade“, rekla je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo. Ona je najavila i da će se u narednih nekoliko nedelja usvojiti novi Poslovnik Vlade, čime će zvanično i otpočeti rad sednica Vlade na ovakav način.

Aplikacija može da koristi elektronske sertifikate i sredstva za potpisivanje sva tri registrovana sertifikaciona tela (MUP RS, PTT Srbija i Privredna komora Srbije) i posebno je prilagođena potpisivanju dokumenata u PDF formatu, u skladu sa standardima koji su uključeni najnovijim izmenama pravilnika o elektronskom potpisu. Jedan od zadataka u izradi ove aplikacije je bio da korišćenje elektronski potpisanih dokumenata približimo navikama prosečnog korisnika računara, odnosno da elektronsko potpisivanje i provera elektronskog potpisa unosi minimalnu dodatnu složenost u radu.

„Dokumenti će se potpisivati elektronski, odnosno uz elektronski sertifikat, koji može biti upisan na ličnoj karti ili na sertifikatu koji izdaju Pošta Srbije i Privredna komora Srbije.“, naglasila je ministarka Matić i objasnila da će ovlašćeno lice za potpisivanje dokumenta u ministarstvu i drugim organima državne uprave uz pomoć te kartice i svoje šifre od sada moći da potpišu dokument umesto svojeručno – i elektronskim putem. „Ti dokumenti imaće zakonski potpuno istu snagu kao što sada imaju svojeručno potpisani dokumenti i papirni originali više neće biti neophodni“, zaključila je ministarka Matić.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je na lokaciji www.eUprava.gov.rs pustilo u rad jedinstven Internet portal elektronske uprave na kome sve zainteresovane državne institucije i lokalne samouprave mogu da ponude svoje usluge građanima i privrednicima, a elektronski potpis je osnovno sredstvo za rad na Portalu.

Državni organi koji pružaju veliki broj usluga građanima i privrednicima, kao što su Agencija za privredne registre, Poreska uprava i opštinske službe, počeli su da koriste mogućnosti koje daje elektronska uprava i sebi su olakšali rad u kvalitetnom zadovoljenju potreba njihovih klijenata. Elektronskom upravom smanjuju se troškovi građana i privrede i vreme potrebno za dobijanje različitih dokumenata, kao i prostor za korupciju. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.