Erik Šmit: “Google TV stiže ove jeseni”

IZVRŠNI DIREKTOR GOOGLEA ERIK Šmit izjavio je prošle nedelje na sajmu potrošačke elektronike IFA (Internationale Funkausstellung), koji je od 3. do 8. septembra održan u Berlinu, da će kompanija ove jeseni u SAD predstaviti svoj uređaj Google TV, preko koga namerava da ponudi ono najbolje što danas mogu da pruže televizija i Web.

Uređaj (ili platforma) Google TV je zasnovan na Intelovom procesoru Atom koji radi na 1,2 GHz. Radi se o TV dekoderu koji je povezan sa Internetom i/ili televizorom visoke definicije, a kao operativni sistem koristi modifikovanu verzija otvorenog operativnog sistema za mobilne telefone Android. Osim Intela, na ovom projektu sa Googleom sarađuju i kompanije Logitech (bežična tastatura) i Sony (“pametni” TV prijemnik).

Korisnici Google TV-a će moći da traže video služeći se bežičnom tastaturom ili tako što će glasom izdavati komande preko mobilnog telefona s operativnom sistemom Android. Kao rezultati pretraživanja pojavljivaće se živi TV prenosi, mrežna mesta na kojima se može gledati TV program i buduće emisije koje se mogu snimiti digitalnim video rikorderom (DVR). Google TV uređaji će imati instaliran i Web čitač Chrome, a moći će da reprodukuju Flash video s Interneta.

Jedan od problema za Google TV biće integrisanje s ostalom TV opremom. Najlakše će biti pretplatnicima satelitske televizije koju nudi Dish Network. Ova kompanija je u saradnji sa Googleom napravila namenski Internet protokol kojim se kontroliše njen satelitski prijemnik i DVR oprema. Jedan pritisak na taster je dovoljan da se sa rezultata pretraživanja pređe na živi prenos ili da se DVR podesi za snimanje.

Nova platforma je otvorena, što znači da i drugi ponudioci TV programa mogu da dizajniraju svoju opremu tako da se lako povezuje na Google TV. Međutim, najveći problem je kako ih privoleti da to i urade. Dish Network je relativno mala kompanija koja nema pristup vrhunskom sadržaju kakav imaju velike kablovske kompanije u SAD, kao što je primera radi Comcast.

Na nesreću po Google, kablovske kompanije možda neće biti toliko voljne da svoje pretplatničke usluge učine kompatibilnim s onim što nudi Google TV, jer se boje da mu predaju vredne informacije o svojim klijentima. Čak su nastojale da izbegnu pokušaje tamošnje Savezne komisije za komunikacije da svoje kablovske kutije učine otvorenijim. Na sličan način su se i mrežni ponuđači video sadržaja oduprli pritiscima da povežu televizije sa svojim mrežnim uslugama. Google je priznao da će video lokacije koje drže ponudioci sadržaja, kao što je, na primer, Hulu, blokirati pristup svima koji koriste Google TV.

Što se tiče isporuke svega najboljeg sa Weba, Google je prinuđen da se oslanja na druge. Iako su se brojne lokacije bez problema prebacile na veći ekran, mnoge će morati da dizajniraju namenske stranice kako bi korisnicima Google TV-a ponudile najbolji doživljaj. Nešto slično se već dogodilo sa mobilnim uređajima kad su ponudioci sadržaja ustanovili da mogu računati na novi saobraćaj. Google je zato ranije ponudio skup alatki koje olakšavaju razvoj Web stranica za njegovu TV platformu.

Osim toga, kompanija je pozvala programere Android aplikacija za mobilne telefone da priteknu u pomoć tako što će kreirati nove funkcionalnosti za ovu platformu. Google TV uređaji će izvršavati postojeće telefonske aplikacije koje se ne oslanjaju na telefonske funkcije, kao i one koje su dizajnirane baš za njih.

Šmitova najava pojavljivanja Google TV-a dolazi samo nekoliko dana nakon što je kompanija Apple predstavila svoj uređaj Apple TV. Radi se o uređaju slične namene, sa optičkim video izlazom i Ethernet, Micro USB i HDMI priključkom na zadnjoj strani uređaja. Apple TV ima čvrsti disk kapaciteta 40 GB i podršku za bežično povezivanje po standardu 802.11b/g/n, tako da omogućava bežično prenošenje muzike, fotografija i video materijala sa personalnog računara na TV prijemnik. Uređaj omogućava i reprodukciju videa u rezoluciji 1080p.

Apple TV prosleđuje multimedijski sadržaj na iPad, iPhone i iPod Touch i podržava korišćenje usluga Netflix, YouTube, Hulu Plus, Flickr i drugih. Korisnicima Apple TV-a je na raspolaganju i nova usluga koja omogućava iznajmljivanje TV emisija i epizoda TV serija po ceni od 99 centi i filmova po ceni od 3,99 USD (u trajanju od 48 sati). Radi se o sadržaju kompanija News, CBS, NBC Universal i Walt Disney.

Upitan da uporedi Apple TV i Google TV, Šmit je izjavio: “Apple nastupa na tržištu na način koji je svima poznat. Njihov uređaj je zatvorenog tipa i zasnovan na sadržaju koji se isporučuje preko iTunesa, a neizvesno je koliki broj nezavisnih aplikacija će biti razvijen za taj uređaj”.

“Nisam siguran koliko će Apple TV biti u stanju da konkuriše našem uređaju. Čini mi se da više liči na uobičajeni TV dekoder , nego na platformu kao što je to Google TV”, dodao je Šmit. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.