Evolta krenuo na put dug 500 km

MARATONE NE TRČE SAMO LJUDI. PROŠLOG četvrtka pridružio im se i jedan robot koji doduše nema nameru da trči već samo da pešači, ali je zato namerio da prevali stazu koja je dvanaest puta duža od maratonske, što mu svejedno daje za pravo da se nazove maratoncem. Pred njim je, naime, put od Tokija do Kjota dug oko 500 kilometara.

Ovaj poduhvat zapravo je deo promotivne kampanje koju japanski Panasonic organizuje da bi skrenuo pažnju na svoje baterije iz serije Evolta.

Mali i nesumnjivo simpatičan čovekoliki robotić, visok svega 17 centimetara, vući će za sobom i kolica na dva točka (u kojima će nositi baterije i s kojima je dugačak 40 cm), a da bi lakše prelazio neravnine na putu koristiće i dodatne potporne točkove. Baterije će se puniti bar jednom dnevno. Panasonic očekuje da će ta sićušna mašinica sigurno uspeti da pređe daleko postavljenu ciljnu liniju.

Robotić je delo uvaženog robotičara Tomotake Takahašija i kompanije Robo Garage koju je on osnovao 2003. pri univerzitetu u Kjotu. Pošto je napravljen od lake plastike, ugljeničkih vlakana i titanijuma, težak je svega jedan kilogram. Celu mašinu napaja 12 baterija od volt i po veličine AA, a njegovim kretanjem se upravlja daljinskim upravljačem.

Organizatori kažu da će se robot kretati od izlaska do zalaska sunca, a njegovo napredovanje može se pratiti preko Tweetera (@evoltatoukaidou) i kroz direktne prenose preko Ustreama.

Kreće se brzinom od oko 3–5 kilometara na sat, tako da će, ukoliko ne bude kvarova ili nekih drugih problema, planirani put preći za oko 49 dana. Pošto je startovao 23. septembra u Kjotu ga očekuju 10. decembra.

Put kojim se kreće bio je najvažnija saobraćajna arterija Japana od 17. do 19. veka i verovatno jedna od najživljih na svetu. U to vreme pešice bi se prešao za deset do dvanaest dana ukoliko bi vreme bilo povoljno. U 17. veku je šogunat Tokugava duž puta podigao 53 stanice u kojima su putnici mogli da se okrepe i sklone od nevremena. Te stanice je ovekovečio čuveni japanski umetnik Utagava Hirošige svojom serijom slika na drvenim pločama, nazvanom „Pedeset tri stanice Tokaida“, koje je naslikao idući tim putem 1832. godine.

Put se u međuvremenu veoma promenio i mnoge stare stanice pretvorile su se u gradiće i gradove. Evolta će na svom maratonskom putovanju svakog dana prolaziti bar kroz jednu od tih stanica.

Podsetimo da ovo nije prva sportska avantura ovog robota. U maju 2008. Evolta se popeo uz konopac dug 530 metara okačen na stenu u velikom kanjonu Kolorada, a prošle godine se neprekidno kretao 24 sata po stazi u Le Manu prešavši 23,8 kilometara. Oba podviga ušla su u Ginisovu knjigu rekorda.

Dodatne informacije o aktuelnom Panasonicovom projektu i slike robotića Evolta pogledajte ovde. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.