Kompanija Arm predstavila novu procesorsku arhitekturu

KOMPANIJA ARM HOLDINGS JE predstavila novu procesorsku arhitekturu za koju se tvrdi da donosi petostruko poboljšanje u performansama. Predstavnici kompanije su izjavili da će se novi procesori upotrebljavati ne samo u pametnim telefonima, već i u drugim uređajima kao što su mrežni usmerivači i serveri visokih performansi.

Procesorska arhitektura Cortex-A 15 MPCore predstavljena je na konferenciji za novinare koju je kompanija Arm održala sredinom ove nedelje u San Francisku. Naziv arhitekture sugeriše koliki napredak predstavlja ovaj čip, budući da aktuelni Armovi procesori nose oznake Cortex-A8 i Cortex-A9.

“Ovo je veoma važan dan za nas. Ustvari, današnji dan je nešto najvažnije što se ikada dogodilo kompaniji Arm”, izjavio je Erik Šorn, potpredsednik kompanije Arm.

Armovi procesori se danas koriste u gotovo svim pametnim telefonima, uključujući Appleov iPhone i telefone zasnovane na operativnom sistemu Android. Mogu se naći i u štampačima, čvrstim diskovima i velikom broju drugih uređaja. Ustvari, kompanija Arm samo razvija procesorsku arhitekturu, a potom licencu za proizvodnju procesora prodaje drugim kompanijama, kao što su primera radi Texas Instruments i Samsung.

Do pojavljivanja procesora A 15 na tržištu proteći će još puno vremena. Zapravo, očekuje se da se njegov prethodnik, model Cortex-A9, pojavi tek krajem ove godine. Šorn kaže da će se pametni telefoni i drugi uređaji sa procesorom A15 pojaviti tek krajem 2012. godine, međutim to ne sprečava kompaniju da priređuje ovakva velika predstavljanja. Prema Armovim specifikacijama, model A15 će imati petostruko brže performanse od najbržeg modela trenutno dostupnog na tržištu, dvojezgarnog procesora Cortex-A8 na 1 GHz. Erik Šorn kaže da će nova arhitektura omogućavati proizvodnju procesora sa 2, 4, 8, pa čak i 16 jezgara, brzine do 2,5 GHz.

Pametnim telefonima će biti dovoljni modeli sa jednim ili dva jezgra, a u Armu se nadaju da će moćniji modeli arhitekture A15 otvoriti nova tržišta za kompaniju, kao što su tablični računari i kućni medija serveri u oblasti potrošačke elektronike, odnosno bežične bazne stanice i mrežni usmerivači i serveri visokih performansi u poslovnom segmentu.

U kompaniji Arm se nadaju da će mala potrošnja, po kojoj su njeni procesori poznati, ubediti proizvođače uređaja da koriste nove procesore. Međutim, još uvek nije objavljeno kolika će biti potrošnja novih procesora, već samo da će biti “slična potrošnji aktuelnih modela”.

Nova procesorska arhitektura će moći da pokreće virtuelizovane operativne sisteme, što će korisnicima pametnih telefona omogućiti da koriste dva okruženja, primera radi, jedno za poslovnu, a drugo za kućnu upotrebu. Isto tako, operateri i programeri će moći jednostavnije da osvežavaju svoj softver, bez potrebe da u tome sarađuju sa proizvođačima uređaja.

Procesorska arhitektura A15 će podržavati do 1 TB memorije, što je značajno povećanje u odnosu na današnjih 4 GB. To će u kombinaciji sa virtuelizacijom učiniti ovu arhitekturu pogodnom za upotrebu u serverima. Procesori A15 možda neće biti dovoljno jaki za velike radne zadatke, ali virtuelizacija ima drugih prednosti, kao što je prebacivanje tih zadataka na neki drugi server. Isto tako, procesori A15 bi mogli da budu pogodni za paralelne aplikacije, kao što su rukovanje Web stranicama, pokretanje pretraživanja ili upravljanje aplikacijama za društveno umrežavanje.

Kompanija Arm je do sada beležila različite rezultate u nastupu na novim tržištima. Kompanija je pokušala da se nadmeće sa Intelom na polju Internet računara, ali Armovi procesori ne podržavaju Windows, a ispostavilo se da će se taj operativni sistem najviše koristiti kod ovih uređaja. Zato je većina Internet računara i dalje zasnovana na Intelovim procesorima Atom.

Erik Šorn tvrdi da infrastrukturna oprema kao što su mrežni usmerivači i serveri, predstavlja odličnu priliku, pošto takva vrsta uređaja ne zahteva rad sa velikim brojem aplikacija. “Što se tiče servera, tu je Linux, Apache, MySQL, Perl - tu postoji mnogo manji set aplikacija. Njima se lakše upravlja, a i prenosive su”, kaže Šorn.

Samim tim dostupne su različite vrste servera. “Ako posmatramo medija servere ili servere za štampanje, potrošačke ili poslovne proizvode, to su sve segmenti koju su nas od ranije zanimali, a sada tu imamo veće šanse”, dodaje Šorn.

Procesorska arhitektura A15 podržava veliki broj jezgara zahvaljujući Armovoj tehnologiji Amba 4. Radi se o interfejsu koji povezuje grupe od po 4 jezgra i omogućava jezgrima da obrađuju istu količinu podataka.

Procesori arhitekture A15 će se proizvoditi 28-nanometarskim i 32-nanometarskim tehnološkim procesom. Predstavnici kompanije Arm su saopštili da su kompanije Texas Instruments, Samsung i ST Ericsson već kupile licencu za novu arhitekturu. (M.S)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.