Mark Herd možda dobija posao u Oracleu

KAD JE MARK HERD PROŠLOG MESECA neočekivano napustio Hewlett-Packard, snažnu podršku pružio mu je izvršni direktor Oraclea, Lari Elison. Sudeći prema napisu iz časopisa Wall Street Journal objavljenom u subotu, sada izgleda da bi Herd mogao završiti tako što će raditi za Elisona.

Herd upravo pregovara s Oracleom o tome da preuzme neko rukovodeće mesto u toj kompaniji, piše WSJ citirajući neimanovani izvor. Nije jasno koje bi to mesto moglo biti, ali svakako neće biti mesto izvršnog direktora, pošto Elison nema nameru da ga prepusti nekom drugom.

Ovakav potez bi mogao imati smisla za Oracle, koji je početkom godine kupio Sun Microsystems i još uvek se upinje da njegov hardverski ogranak prevede u stanje u kome će donositi profit. Herd je poznat po tome što je HP oslobodio viška radne snage, učinio ga efikasnijim i drastično mu povećao profit.

WSJ doduše upozorava da pregovori s Herdom mogu i da propadnu. Ni Oracle, ni Herdov predstavnik za štampu nisu u nedelju želeli da komentarišu ove navode.

Herd je 6. avgusta iznenada podneo ostavku na mesto izvršnog direktora HP-a posle pritužbe da je seksualno uznemiravao jednu spoljnu ugovornu saradnicu kompanije. Istragom je utvrđeno da uznemiravanja zapravo nije bilo, ali je zaključeno da je Herd napravio par drugih prekršaja u odnosu na ustanovljenu politiku poslovnog ponašanja u okviru kompanije – nije otkrio svoju vezu s pomenutom saradnicom i falsifikovao je izveštaje o službenim troškovima.

Ubrzo posle povlačenja, Elison se okomio na HP-ov upravni odbor zbog kako je rekao „kukavičke političke korektnosti kompanije“. U elektronskoj poruci dostavljenoj Njujork Tajmsu rekao je da je HP doneo „najgoru personalnu odluku posle one koju je pre mnogo godina doneo upravni odbor Applea kad je otpustio Stiva Džobsa“.

Nagađanja o Herdu i Oracleu započela su posle prošlonedeljne neproverene najave da bi jedan od Oracleovih kopredsednika, Čarls Filips, uskoro mogao napustiti kompaniju. Finansijska analitička kuća Wedge Partners saznala je naime da Filips više ne vodi Oracleove grupe globalnih proizvoda i objavila da bi to moglo značiti kraj njegovog mandata.

Oracle je potvrdio da Filipsove dužnosti jesu promenjene, ali je saopštio da nema istine u navodima da bi mogao napustiti kompaniju. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.