Microsoftov direktor postao izvršni direktor Nokije

NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ MOBILNIH telefona, finska kompanija Nokia, saopštio je da je na mesto izvršnog direktora kompanije imenovan Stiven Elop, doskorašnji rukovodilac Microsoftovog odeljenja za poslovni softver. Elop će na tom mestu zameniti Oli Peku Kalasvua, koji je podneo ostavku i na mesto u Upravnom odboru Nokije.

Promena na čelu Nokije odražava nameru kompanije da ostvari bolje rezultate u tržišnom nadmetanju sa kompanijama Apple i Research In Motion (RIM), budući da kompanija beleži dobre prodajne rezultate na tržištu jeftinijih mobilnih telefona, ali zaostaje za svojim konkurentima na tržištu pametnih telefona.

Nokia je u drugom tromesečju 2010. godine isporučila 111 miliona mobilnih telefona (što je manje od planiranog) i ostvarila profit od 291,3 miliona USD, što predstavlja sniženje od 40 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsednik Nokije Jorma Olila izjavio je da druga polovina godine predstavlja pravo vreme za promene u rukovodećem timu kompanije i dolazak na čelo kompanije novih rukovodilaca, sa drugačijim idejama, znanjima i iskustvima.

Stiven Elop je jedan od najiskusnijih IT profesionalaca danas, posebno u segmentu poslovnog i multimedijskog softvera. On je svojevremeno bio operativni direktor kompanije Juniper Networks, a zatim predsednik i izvršni direktor kompanije Macromedia dok je 2005. godine nije kupila kompanija Adobe Systems. Iz Adobea, Elop je prešao u Microsoft, gde je rukovodio odeljenjem za razvoj Officea. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.