Qualcommovi čipovi u budućim verzijama iPhonea?

PREMA NEPOTVRĐENIM VESTIMA IZ APPLEA, u narednoj verziji iPhonea koja bi na tržištu trebalo da se pojavi sredinom iduće godine, umesto procesora kompanije Infineon, nalaziće se procesor iz kompanije Qualcomm. Proizvođač popularnog Appleovog mobilnog telefona se ne bi menjao – i dalje će ga proizvoditi kompanije Hon Hai Group i Foxconn.

Ukoliko se ove tvrdnje pokažu kao tačne, to bi značilo kraj saradnje Aplea i kompanije Infineon (ili Intela, budući da je ta kompanija nedavno za 1,4 milijardi dolara kupila Infineonov ogranak za proizvodnju čipova za bežične mreže), koja je otpočela još 2007. godine u radu na razvoju prve verzije iPhonea.

Saradnja Applea i Intela je u poslednje vreme donekle narušena, pogotovo nakon istupanja izvršnog direktora Intela Pola Otelinija, koji je početkom ovog meseca izneo čitav niz zamerki na Appleov uređaj Apple TV i prednost dao Googleovom uređaju Google TV. Radi se o uređaju povezanom sa Internetom i televizorom visoke definicije, koji je zasnovan na modifikovanoj verziji otvorenog operativnog sistema za mobilne telefone Android. U njemu se nalazi Intelov procesor Atom koji radi na 1,2 GHz, a u prodaji će se pojaviti ove jeseni.

Pojedini analitičari smatraju da Appleovo odustajanje od saradnje sa kompanijom Infineon ima veze i sa nedavnim najavama da kompanija razvija verziju iPhonea sposobnu da radi u mrežama mobilne telefonije zasnovanim na višestrukom pristupu podelom koda (Code Division Multiple Access, CDMA).

Da podsetimo, tehnologiju CDMA su prvi razvili istraživači kompanije Qualcomm. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.