Samo 11% kompanija u Srbiji koristi poslovni softver

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE I DRUŠTVO za informatiku Srbije organizovali su okrugli sto na temu podsticanju razvoja primene domaćeg poslovnog (ERP) softvera.

Kompanije Digit, Saga, Iib, ABSoft, MiS i ASW prikazale su ponudu savremenog ERP softvera, a predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo su ukazali na potrebu šire primene ERP softvera i podsticaje koje pruža Uredba o subvencioniranju kamata za nabavku računara, domaćeg softvera i implementaciju softverskih rešenja.

Učesnici skupa ocenili su da domaći ERP softver u pogledu kvaliteta rešenja, primenjenih alata, razvijenih modula i održavanja zaslužuje punu podršku i mnogo širu primenu.

Na skupu je zaključeno:
- podatak da samo 11% kompanija u Srbiji koristi poslovni softver pokazuje da je neophodno organizovati više promotivnih aktivnosti ukazujući na korisne efekte korišćenja ERP softvera,
- neophodno je promovisati primenu domaćeg ERP softvera jer se time angažuju domaći programeri i kompanijama nudi softver koji se brže uvodi i lakše prilagođava novim zahtevima,
- državni organi i javne službe bi trebali da daju primer u korišćenju domaćeg softvera i primeni informacionih usluga,
- domaće softverske kompanije treba da povećaju marketinške aktivnosti i pokažu veću prisutnost na domaćem tržištu,
- dogovoreno je da Privredna komora Srbije i zainteresovane domaće softverske kompanije organizuju promotivnu anketu među 1000 malih i srednjih kompanija u cilju promovisanja efekata korišćenja ERP softvera i sagledavanja mogućnosti korišćenja pogodnosti iz Uredbe o subvencioniranju kamata za nabavku računara, domaćeg softvera i implementaciju softverskih rešenja.
- razvojem primena ERP softvera podiže se nivo razvoja informacionih sistema u preduzećima.

Na kraju skupa zaključeno je da aktivnosti na primeni domaćeg ERP softvera i pomenute Uredbe treba nastaviti, jer se tako stvara povoljniji ambijent za unapređivanje primena računara i uloge domaće softverske industrije. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.