Adobe predstavio Project Rome

KOMPANIJA ADOBE PREDSTAVILA je krajem prošle nedelje Project Rome, novu sveobuhvatnu aplikaciju za kreiranje sadržaja i objavljivanje, namenjenu kućnim korisnicima, manjim preduzećima i obrazovnim institucijama.

Jednostavna za korišćenje, ova softverska alatka je namenjena onima koji se ne bave profesionalno dizajniranjem ili pravljenjem Web stranica i multimedijskog sadržaja. Rome omogućava pravljenje dokumenata bogatih multimedijskim sadržajem, bez potrebe za kupovinom ili savladavanjem komplikovanih aplikacija.

Rome će korisnicima omogućiti da prave štampane, elektronske i Web dokumente sa integrisanom grafikom, fotografijama, tekstom, videom, zvukom, animacijama i interaktivnim sadržajem. Ova višeplatformska aplikacija je zasnovana na Adobeovoj platformi Air, a dostupna je kao samostalan proizvod ili kao Web usluga koja se koristi uz pomoć Web čitača.

Rome nudi mogućnost snimanja sadržaja u formatima PDF, SWF, JPG, PNG, SVG, ili FXG, ili u formatima Web datoteka, bilo za Adobeovu ili neku drugu Web lokaciju.

Korisnici mogu razvijati projekte, počevši od štampanih materijala, kao što su leci, vizit kartice i izveštaji, pa do interaktivnih dokumenata, prostijih Web stranica i animacija. U Adobeu su Rome zamislili tako da se koristi u poslovne svrhe za prezentacije, marketinški materijal, mrežno oglašavanje i dizajn Web stranica.

Kućni korisnici mogu koristiti Rome za postavljanje novih informacija na Internet, porodične Web lokacije, pravljenje digitalnih memoara, pozivnica za zabave, CD i DVD omota i drugih ličnih projekata.

Nastavnici i profesori mogu koristiti specijalnu verziju Romea kako bi komplikovane teme preneli vizuelnim putem učenicima i studentima.

Project Rome podržava računarstvo u „oblaku“ i mogućnost deljenja datoteka preko Adobeove lokacije Acrobat.com, pomoću Googleovih aplikacija, ili preko usluge Project Rome Template Exchange. Takođe, korisnici mogu objavljivati veze ka svojim projektima direktno preko Facebooka, Twittera i Google Buzza. Project Rome trenutno nije dostupan na mobilnim telefonima i drugim mobilnim uređajima.

Trenutno, postoje dve verzije aplikacije Project Rome - jedna je namenjena za kućnu i poslovnu upotrebu, a druga, čiji je naziv Project Rome for Education, namenjena je najmlađim korisnicima računara. Zajedničke opcije obe verzije uključuju podršku za rad sa različitim formatima i projektima. Prva verzija omogućava pravljenje korisničkog naloga Adobe ID, čuvanje projekata na Webu i korišćenje usluge Community Exchange. Project Rome for Education zahteva da obrazovna institucija poseduje prethodno instalirane aplikacije Google Apps for Education i/ili sistem za upravljanje obrazovanjem Moodle.

Project Rome je trenutno dostupan u obliku besplatne pregledne verzije, a Adobe od korisnika traži povratne informacije pre nego što objavi komercijalnu verziju aplikacije. Rome je trenutno dostupan samo na engleskom jeziku u SAD.

Cena komercijalne verzije još uvek nije određena; međutim, poznato je da će, kada bude predstavljena, aplikacija Project Rome biti ponuđena i kao usluga za koju se plaća pretplata.



Samostalna verzija Romea zahteva računar sa Intelovim procesorima Core Duo i 2 GB ili više RAM memorije. Korisnicima je takođe potreban Flash Player 10.1.x ili noviji za Web aplikaciju, i Adobe AIR 2.0.3 ili noviji za samostalnu verziju aplikacije. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.