Američke TV-mreže blokirale pristup Google TV-u

Ovo je još jedan sukob između tehnološkog diva Google-a i jednog dela medijskih kompanija. Neke serije, kao što su NBC-jeva Office, CBS-ova CSI: Crime Scene Investigation i ABC-jeva serija Modern Family, ne mogu da se gledaju na Google TV-u, novom Google-ovu servisu, koji za sada samo američkim državljanima omogućava pristup internetu i gledanje web videa na televizijskim ekranima, kao i pretragu TV-vodiča.
Logitech International S.A. i Sony Corp. ovaj mesec su počeli da prodaju opremu koja to omogućava.
Potparoli ove tri mreže potvrdili su da su Google TV-u blokirali pristup ovim serijama na svojim web stranicama, iako su ABC i NBC dopustili promotivne video klipove koji će gledaocima ipak biti dostupni uz ovaj servis. ABC je u vlasništvu Walt Disney-ja, CBS je deo CBS Corp-a., a NBC je deo General Electric-ovog NBC Universal-a.
"Google TV omogućava pristup svim web sadržajima koje danas dobijamo na telefon i računar, ali vlasnik sadržaja izabira hoće li fanovima ograničiti pristup do određenih platformi", navodi se u saopštenju potparola Google-a.
Ovaj potez će bez sumnje pogoršati sporove koji su u toku između Google-a i nekih medijskih kompanija, koje su skeptične prema tome da Google može da osigura poslovni model koji bi nadoknadio njegov potencijalno vrlo loš uticaj na broadcast business, sličan onome kakav danas ima na print business.
Naime, mnogi se upravo iz broadcast industrije danas bune protiv Google-a, poput izdavača štampanih novina i časopisa zadnjih godina. Primera radi, Disney i NBC zabrinuti su što Google-ova pretraga među rezultate pretrage uvrštava i piratske sadržaje.
Iz Disney-ja su tako zatražili da Google filtrira rezultate i izbaci piratske stranice, kao što su stranice na kojima se nalaze epizode Desperate Housewives. Međutim, nezadovoljni su Google-ovim odgovorom, piše Wall Street Journal.
No, nije reč samo o ove tri mreže koje su blokirale pristup svojim sadržajima. Video web stranica Hulu, koja je među ostalim i u vlasništvu Disney-ja, NBC Universal-a i News Corp-a, takođe je blokirala pristup svom videu preko Google TV-a. Očito bitka za internet televiziju tek počinje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.