Baterije manje od zrnca peska

Ovi minijaturni izvori energije jednom bi mogli da počnu da se koriste za napajanje električnih i mehaničkih delova u uređajima čija se veličina meri nanometrima.
Naime, samo najveće od ovih baterija biće veličine zrnca peska ili kako objašnjava naučnica na kalifornijskom univerzitetu UCLA Jane Chang:
"Pokušavamo postići istu gustoću snage, istu energiju gustoće kao tradicionalne litijum-jonske baterije, ali pritom ih moramo napraviti mnogo manje", kaže Chang.
Kako bi se postigao ovaj cilj, Chang razmišlja u tri dimenzije, u saradnji sa Bruceom Dunn, još jednim istraživačem na UCLA.
Ona je obložila posložene mikro-stubove, odnosno nano-žice konstruisane tako da povećaju odnos površine i volumena, a time i potencijalnu gustoću energije - sa elektrolitima, vodljivim materijalom koji omogućava protok struje u bateriji.
Koristeći tehniku atomskog taloženja slojeva - što je vrlo spor, ali precizan postupak koji omogućava da se sloj materija debljine samo jednog atoma može odgovarajućim sprejem naneti na površinu - ona je uspešno nanela čvrsti elektrolit litijum aluminosilikat (LiAlSiO4) na ove nanomaterijale".
Za sada je ovo istraživanje još u ranim fazama, međutim ako naučnici uspeju da proizvedu tako sitnu bateriju, područija primene biće gotovo neograničena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.