Besplatni solarni punjač mobilnih telefona postavljen u Obrenovcu

PRVI SOLARNI PUNJAČ ZA MOBILNE telefone namenjen za javnu besplatnu upotrebu postavljen je u Obrenovcu. Napravila ga je grupa studenata sa nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovaj punjač koristi samo sunčevu energiju i biće dostupan za besplatno korišćenje građanima.

Solarni punjač mobilnih telefona za upotrebu na prometnim javnim mestima koristi energiju dobijenu od Sunca i omogućiće građanima besplatno dopunjavanje baterija mobilnih telefona onda kada im je to najpotrebnije.

“Sunčevu energiju uređaj pretvara u električnu, koju čuva u svojim akumulatorima i zatim je koristi da besplatno dopuni vaš mobilni telefon ili iPod. Zahvaljujući tim akumulatorima, uređaj može raditi i za vreme oblačnih dana i noću. Pored toga, to je i sjajno mesto da napravite pauzu, sačekate nekog, potražite zaklon od sunca ili kiše ispod njegove nadstrešnice i za to vreme dopunite svoje prenosive uređaje. Može puniti do 16 telefona istovremeno, samo jednostavnim pritiskom na dugme startuje se punjenje”, objašnjava idejni tvorac ovog projekta, Miloš Milisavljević, student ETF-a.

Prema njegovim rečima, glavna ideja kreativnog tima je da približi ideje o obnovljivim izvorima energije svim građanima. “Želimo da pronalazimo načine da obnovljive izvore energije stavljamo u funkciju opšteg, javnog dobra, na raspolaganju svima, kako bi svako mogao imati direktne koristi od njih. Verujemo da je to najbolji način da se ljudi bolje upoznaju sa obnovljivim izvorima energije i shvate njihov značaj. Važno je da prvenstveno mlade zainteresujemo za ovu temu”, naglašava Milisavljević.

Budući da uređaj ima ugrađene punjače za sve vodeće proizvođače mobilnih telefona (Nokia, Samsung, iPhone, BlackBerry, HTC, LG, Sony Ericsson) moći će da ga koristi svaki prolaznik koji poseduje neki od telefona tih proizvođača. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.