Dizajn Twitter-a u zlatnom rezu

Pogledajte sliku sa strane kreativnog direktora Twitter-a Doug Bowmana koja se može pronaći na Twitter-ovoj Flickr stranici.
"Ako nekoga zanimaju proporcije novog Twitter-a neka zna da taj obim nismo ostavili slučajnosti na volju", objasnio je Bowman.
Ovo naravno važi samo za najužu verziju korisničkog interfejsa. Ako je vaš pregledač širi detalji će se proširiti i izgubiće se ovaj obim. Ali, Bowman kaže da "najuža verzija pokazuje od kuda su krenuli", a to je zlatni obim, odnosno zlatni rez.
Zlatni rez je matematičko-strukturni pojam koji se najčešće veže za umetnost, jer je u istoriji umetnosti najčešće korišćen. To je način podele neke vrednosti sa faktorom od približno 1.6. Zlatni rez je kompozicijski zakon u kojem se manji deo prema većem odnosi kao veći deo prema ukupnom. U praksi, ako želimo da podelimo nešto na taj način, delimo ga na 13 jednakih delova i onda to podelimo u obimu 8:5, ili ga pak podelimo na 21 jednaki deo pa to onda u obimu 13:8, itd. Na što više delova se podeli, to smo bliži tačnom zlatnom rezu, ali do tačnog zlatnog reza nikada se ne dolazi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.