Dvanaest miliona korisnika igre World of Warcraft

ŠTA BI DOBILI KADA BISTE SABRALI broj stanovnika Kuvajta, Irske i Singapura? Približno isti broj kao broj registrovanih korisnika igre World of Warcraft (WoW). Naime, njen izdavač, kompanija Blizzard Entertainment, saopštila je da je broj korisnika ove popularne igre dostigao 12.000.000.

Igra World of Warcraft je najpopularnija masovna mrežna igra za više igrača koji se nalaze u ulogama izmišljenih likova (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, MMORPG) svih vremena. WoW donosi kompaniji Blizzard Entertainment milijardu i po dolara godišnje, a kao što je to svojedobno bio slučaj i s igrom Second Life, oko Warcrafta se vremenom oformila prava mala industrija.

Igra je prvi put objavljena 2004. godine u verzijama za računare sa Windowsom i Macintoshe. Radnja igre je smeštena u izmišljeni svet Azeroth, gde igrači kreiraju likove kojima upravljaju. Likovi pripadaju rasama ljudi, orkova, gnoma, patuljaka, nemrtvih i drugih izmišljenih tipova i stvorenja. Svaka rasa je specijalizovana za određene zanate i veštine, a korisnici imaju za cilj da svoje likove vode kroz igru kako bi skupili što više iskustva, novca, oružja i čarolija, kao i da istražuju zamkove i druge oblasti zajedno s drugim igračima.

Predstavnici kompanije Blizzard Entertainment navode da je objavljivanje tzv. proširenja za WoW razlog za neprestani rast broja igrača igre. Početkom 2007. godine objavljen je paket sa proširenjem igre pod nazivom The Burning Crusade; drugo proširenje pod nazivom Wrath of the Lich King objavljeno je krajem 2008. godine, a treće proširenje pod nazivom Cataclysm očekuje se početkom decembra ove godine.

Drugo proširenje Wrath of the Lich King je nedavno postalo dostupno i u Kini, što je veoma značajna vest za Blizzard, budući da je u toj zemlji igranje mrežnih računarskih igara izuzetno popularno. Prema zvaničnim podacima, u Kini 420 miliona ljudi koristi Internet, što je čini zemljom sa najviše korisnika Interneta na svetu. Od tog broja, njih više od 265 miliona aktivno igra mrežne igre.

Kineske vlasti su godinama pokušavale da ograniče uticaj mrežnih igara i optuživale ih da loše utiču na omladinu. Tim igrama se pripisivalo da su krive za nedruštveno ponašanje dece i zapostavljanje školskih obaveza, širenje narkomanije, pojavu neželjene trudnoće kod tinejdžerki, pa čak i za ubistva.

Ipak, mrežne igre su opstale, iako su kineske vlasti u ranijem periodu zabranile na desetine mrežnih igara dizajniranih u inostranstvu tako da je, primera radi, igra World of Warcraft prošle godine bila nedostupna čak tri meseca.

Prema podacima kompanije Blizzard Entertainment igra World of Warcraft ima 2,1 miliona korisnika u Evropi, oko 2,6 miliona u severnoj Americi i oko 5,7 miliona u Aziji. Igra je dosada lokalizovana na osam jezika. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.