HP pustio u prodaju svoj prvi tablični računar

HEWLETT-PACKARD JE U PETAK OBJAVIO da njegov znatiželjno očekivani tablični računar Slate 500 – prvi takav uređaj ove kompanije – može odmah da se kupi, za sada samo u SAD.

Ova tabla sa ekranom od 22,6 cm (8,9 inča) koja koristi Microsoftov operativni sistem Windows 7 Professional, namenjena je poslovnoj upotrebi. Košta 800 dolara i u Americi se može odmah nabaviti preko interneta i kroz prodajne kanale tamošnjih HP-ovih partnera.

Slate 500 je najpre bio dizajniran kao proizvod široke potrošnje (kad je prvi put predstavljen u januaru), ali planovi su u međuvremenu izmenjeni, jer je HP u aprilu kupio kompaniju Palm i sad ga nudi poslovnim korisnicima kojima treba ručni uređaj čiji operativni sistem i kancelarijske aplikacije već poznaju.

HP planira da ponudi i verziju za obične korisnike koja će koristiti mobilni operativni sistem WebOS dobijen kupovinom Palma. Tablični računar s tim sistemom, čije se ime još ne zna, biće namenjen krstarenju internetom, gledanju filmova, igranju i čitanju e-knjiga, a pojaviće se sledeće godine.

Slate 500 već nudi te mogućnosti, ali je projektovan i da se povezuje sa serverima na koje će snimati podatke i sa kojih će ih uzimati u realnom vremenu. Pošto mnoge kompanije koriste Windows 7, HP smatra da će se uređaj lako uklopiti u njihovu IT infrastrukturu



Uređaj je težak oko 680 grama, tako da ga korisnici mogu lako nositi kako bi snimali transakcije ili popisivali robu. Pošto podržava virtuelne privatne mreže (VPN), radnici se preko njega mogu bezbedno povezivati na kompanijske mreže.

Pošto je dizajniran za „umereno kreiranje sadržaja“, Slate 500 omogućava upravljanje potezima s više prstiju i pisaljkom, a sadrži i softversku tastaturu.

U ovaj tablični računar ugrađene su dve kamere – s prednje strane je VGA kamera a sa zadnje kamera sa 3 megapiksela – koje se mogu koristiti za videokonferencije. Grafički akcelerator kompanije Broadcom omogućava reprodukciju videa u rezoluciji 720p.

Slate koristi Intelov procesor Atom Z540 koji radi na 1,68 GHz. Ima 2 GB radne memorije i fleš disk od 64 GB, čiji se kapacitet može povećati zahvaljujući USB priključku i SD kartici.

Sa ugrađenom baterijom može neprekidno da radi oko pet sati, a puni se preko doka koji ima USB i HDMI priključak i utičnicu za slušalice.

HP-ov uređaj će se takmičiti s drugim poslovnim tabelarnim računarima kao što su, na primer, Cius kompanije Cisco koji ima manji ekran (17,8 cm odnosno 7 inča) i koristi operativni sistem Android (najavljen u junu ali se još nije pojavio), ili PlayBook kompanije BlackBerry koji će stići tek kroz nekoliko meseci. Neke kompanije su za poslovne potrebe izabrale Appleov iPad. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.