Intel vidi svetlu budućnost pred sobom

PREDSTAVNICI NAJVEĆEG SVETSKOG proizvođača procesora, kompanije Intel, saopštili su početkom ove nedelje da je ta kompanija zabeležila rast profita na tromesečnom nivou, i tako preokrenula blagi trend lošeg poslovanja na tržištu procesora namenjenih kućnim korisnicima. Istovremeno, predstavnici Intela su predvideli da će u narednom periodu doći do povećanja globalne potražnje za računarskim proizvodima.

Intel je u trećem tromesečju fiskalne 2010. godine, koje se u Intelu završilo 25. septembra, zabeležio neto profit od 3 milijarde USD, što je povećanje od 61% u odnosuna 1,89 milijardi USD, koliko je kompanija zabeležila u istom periodu prošle godine. Tromesečni prihod je po prvi put prešao 11 milijardi USD, dok je prošle godine prihod u trećem tromesečju iznosio 9,39 milijardi USD.

U avgustu, Intel je predvideo da će u trećem tromesečju zaraditi oko 11 milijardi USD, a kao razlog je navedena slaba potražnju za računarima namenjenim kućnim korisnicima koja vlada na razvijenim tržištima. Kako su predstavnici Intela izjavili, za rezultate iz ovog tromesečja zaslužna je „jača potražnja“ od strane kompanijskih korisnika.

„Gledajući u budućnost, mi i dalje vidimo konstantnu potražnju za računarskim proizvodima svih vrsta na globalnom nivou,“ rekao je Pol Otelini, izvršni direktor Intela.

Prihodi od prodaje procesora koje je ostvarilo računarsko odeljenje kompanije iznosili su u trećem tromesečju 6,3 milijarde USD, što je povećanje u odnosu na 5,2 milijarde, koliko je zabeleženo prošle godine. Prihodi od serverskih procesora koje prodaje odeljenje za razvoj centara za obradu podataka iznose 1,85 milijarde USD, dok je prošle godine ta cifra iznosila 1,38 milijarde USD.

Intela namerava da u prvom tromesečju 2011. godine predstavi brže i štedljivije procesore namenjene prenosivim i stonim računarima, koji su zasnovani na novoj arhitekturi nazvanoj Sandy Bridge.

U Intelu planiraju i nastup na novim tržištima kao što su tržišta tabličnih računara i televizora. Intel već sarađuje sa Googleom i kompanijama Logitech i Sony na razvoju proizvoda za uslugu i uređaj Google TV. Intel je, naravno zadužen za procesore (radi se o procesorima Atom prilagođenim za televizore i TV dekodere), Logitech za bežičnu tastaturu, a Sony za “pametni” TV prijemnik. Osim toga, tu je i tržište tabličnih računara, budući da su neki proizvođači već dizajnirali tablične računare zasnovane na procesorima Atom. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.