Japanski naučnici štampaju mirise

NAUČNICI JAPANSKOG UNIVERZITETA Keio razvijaju štampač koji na stranu papira može da odštampa prave mirise. Ova mirišljava rabota postala je stvarnost zahvaljujući standardnom mlaznom štampaču kompanije Canon koji je prerađen tako da umesto mastila štrcka kapljice mirisne tečnosti.

„Mogućnost ovih štampača da izbaciju sitne kapljice materijala savršeno je odgovarala onome što smo hteli da uradimo, jer dozvoljava precizno upravljanje količinom izbačene tečnosti i ukupnom efektivnošću postupka“, izjavio je Keniči Okada, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu. Svoje rezultate oni su objavili na konferenciji ACM Multimedia 2010 koja je ovih dana održana u Firenci. Rad četvorice Japanaca nosi naziv „Ink Jet Olfactory Display Enabling Instantaneous Switches of Scents“.

U većini mlaznih štampača strujni impuls zagreva žičani namotaj i time stvara mehuriće koji teraju malu količinu mastila kroz cevčicu iz koje izleće velikom brzinom i udara u papir. Japanski tim koristi isti taj hardver da rasprši miris. Radeći zajedno s proizvođačem štampača Canon, preradili su jedan standardni štampač u „olfaktorni projektor“, kadar da se brzo prebacuje sa jednog na drugi od ukupno četiri mirisa iz palete od sedam.

Ispostavilo se da standardni Canonov mlazni štampač izbacuje kapljice od jednog pikolitra mirisa za 0,7 milisekundi, što je premalo da bi se miris mogao osetiti, ali da impulsi od 100 milisekundi ostavljaju primetne mirise limuna, vanile, lavande, jabuke, cimeta, grejpfruta i mente. Što je još bolje, stomilisekudni rafali mirisa se brzo raznesu sa papira, tako da se posle u proseku dva ljudska udisaja više ne osećaju, što omogućava da se aktivira drugi miris.

Sledeći korak je da se mirisi automatski sinhronizuju sa slikama, kaže Okada. Ukoliko to bude radilo, ista mašina može da posluži kao štampač i kao projektor mirisa.

Međutim, izrada opštenamenskog kreatora mirisa neće biti laka, jer se još uvek ne zna kako bi se sintetisali svi mirisi koji bi bili poželjni. U ovom slučaju ne postoji crveno-zeleno-plava kombinacija za miris, već su potrebne na hiljade komponenata – od mirisa čokolade se ne može sintetisati miris jagode.

Pred štampačima mirisa je očigledno još dug put, ali nema sumnje da bi njihova primena mogla biti zanimljiva. Zamislite meni koji koji se može omirisati, ili uzorak parfema koji bi se dodavao u magazin tokom štampanja, da i ne pominjemo moguće šale. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.