Kina napravila superkompjuter od 2,5 petaflopsa

KINA JE U ČETVRTAK PREDSTAVILA svoj novi superkompjuter koji sadrži na hiljade grafičkih čipova i može da postigne brzinu od 2,5 petaflopsa, čime postaje jedan od najbržih sistema na svetu.

Superkompjuter nazvan Tianhe-1A (Mlečni put, 天河) koji se nalazi u Nacionalnom superkompjuterskom centru u Tianjinu, ima 7168 grafičkih procesora Nvidia Tesla M2050, svaki sa 448 procesorskih jezgara, kao i 14.336 centralnih procesora Intel Xeon sa po šest jezgara.

Superkompjuter koji je napravio Nacionialni univerzitet za odbrambenu tehnologiju „trenutno je najbrži sistem u Kini i na svetu“, navodi u svom saopštenju kompanija Nvidia.

Pored održivih performansi od 2,507 petaflopsa izmerenih referentnim testom Linpack, ovaj sistem teorijski može da postigne brzinu od 4,669 petaflopsa kad mu rade svi grafički procesori, tvrdi predstavnik Nvidije. Da bi se iste performanse postigle bez korićenja grafičkih procesora bilo bi potrebno najmanje 50.000 standardnih centralnih procesora, što bi postojeću strujnu potrošnju od oko 4 megavata povećalo na 12.

Ovaj sistem težak 155 tona i smešten u 103 ormana na površini od oko 1000 kvadratnih metara, napravio je tim od 200 naučnika za dve godine i 88 miliona dolara.

Kina se proteklih godina uspešno penje na lestvici superkompjutera. Na poslednjoj objavljenoj listi najbržih superkompjutera Top500, objavljenoj u junu, njen superkompjuter Nebulae (magline) smešten u Šenženu, nalazi se na drugom mestu. I taj sistem koristi kombinaciju Intelovih i Nvidijinih procesora.

Najbržui superkompjuter na svetu je, prema istoj listi iz juna, bio sistem XT5 Jaguar kompanije Cray, instaliran u nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž (Tenesi) američkog Ministarstva za energiju, koji je mogao da postigne održivu brzinu od 1,76 petaflopsa.

Tianhe-1A je najavljen dve nedelje pre objavljivanja sledeće liste Top500, tako da se za sada još ne može reći hoće li biti najbrži sistem, ali je malo verovatno da će ga iko preteći.

Kina će svoj Tianhe-1A koristiti kao sistem s „otvorenim pristupom“, koji će biti na raspolaganju i drugim zemljama i organizacijama za korišćenje u velikim naučnim projektima i izračunavanjima. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.