Kompanija Hitachi-LG prikazala Blu-ray kartridže kapaciteta 1TB

KOMPANIJA HITACHI-LG DATA Storage razvila je i prikazala prototip uređaja za skladištenje podataka koji automatski kopira datoteke na Blu-ray Disk kartridže koji mogu da uskladište do 1 TB podataka.

U svakodnevnoj upotrebi uređaj funkcioniše na isti način kao i mrežno skladište podataka (Network-attached storage, NAS) sa četiri čvrsta diska koji omogućavaju pravljenje redudantnih rezervnih kopija. Jedina razlika je u dva dodatna priključna mesta za kartridže sa osam diskova.

Kartirdži se sastoje od Blu-ray diskova koji zadovoljavaju specifikaciju BDXL i mogu uskladištiti do 1 TB podataka. Standard BDXL usvojen je pre nekoliko meseci, a diskovi izrađeni na osnovu ovog standarda nude 128 GB skladišnog prostora odnosno 100 GB ukoliko se radi o prepisivim varijantama diskova. Svaki ugrađeni disk sadrži nekoliko slojeva na koje se snimaju podaci.

Sistem je programiran da automatski pravi rezervne kopije podataka snimajući ih sa čvrstih diskova na kartridže.

Kartridži takođe sadrže i RFID čip koji omogućava korisnicima da pomoću ručnog skenera pronađu željenu datoteku i time ustanove na kojem kartridžu se nalazi.

Sistem je namenjen korisnicima koji rade sa video materijalom visoke definicije i u stanju sa da kreiraju veliku količinu podatak koju je potrebno uskladištiti.
Hitachi-LG je prikazao ovaj Blu-ray NAS na sajmu Ceatec koji se održava u Japanu. Sistem je u fazi prototipa i još uvek nije dostupan korisnicima. Početak prodaje očekuje se tokom naredne godine. Cena još uvek nije poznata. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.