Lego mašina pravi sve od Lego kockica

ČINI SE DA MI LJUDI TREBA DA SE pripazimo, jer nam možda preti invazija samoreplikatorskih Lego robota. Inženjer Vil Gorman, koji se, kako sam kaže, danju bavi softverom a preko noći postaje Lego manijak, napravio je mašinu MakerLegoBot, koja korišćenjem Lego kockica sklapa zadati virtuelni trodimenzioni model.

Pošto je ta mašina i sama u potpunosti izrađena od Lego kockica (kojima su još pridodate i tri Lego bloka Mindstorms NXT i devet NXT motora), to bar teorijski otvara mogućnost da bi uz neke izmene mogla da napravi i kopiju same sebe. Sam Gorman se slaže da u svemu ovome ima izvesne rekurzivnosti, ali kaže da ju je napravio pre svega zato što mu se sviđaju ideja samosklapanja i replikator iz serije Star Trek. „Volim Lego i želeo sam da ujedinim ta dva sveta.“

MakerLegoBot je i priznanje nastupajućoj tendenciji izrade 3D štampača i samoreplikatorskih mašina kao što su MakerBot i RepRap.

U protekle dve godine entuzijastični sam-svoj-majstori napravili su 3D štampače koji uzimaju plastične kuglice i oblikuju ih u objekte po želji. Koristeći MakerBot i RepRap napravili su kod kuće dokove za iPod, plastične narukvice, šnale za kosu i minijaturne čajnike. U izvesnom smislu moglo bi se reći da ti uređaji pomažu da se poseje seme nove industrijske revolucije.

Većina 3D štampača koristi plastiku, a ne Lego, ali je princip pretvaranja 3D dizajna u stvarne objekte sličan.



Evo kako radi MakerLegoBot: Sistem za dostavljanje, visok oko 75 cm, može da drži po 35 kockica pet različitih veličina i povezuje se na LegoBot. Objekat koji MakerLegoBot treba da sklopi dizajnira se u modelujućem programu MLCad. Java aplikacija koja se izvršava na personalnom računaru uzima datoteku iz MLCad softvera, određuje skup štamparskih instrukcija i šalje ih na LegoBot preko USB veze. Mašina uzima kockice iz dostavljača i postavlja ih na mesto na kome treba da budu.

Aktuelni dizajn radi sa Lego kockicama veličine 1×2, 2×2, 3×2, 4×2 i 8×2, ali (za sada) ne i sa Lego blokovima, NXT blokovima i motorima. Koristi samo obične Lego kockice koje u dostavljač ubacuje čovek. Za sada sistem može da pravi objekte visoke najviše 12 kockica.

Naravno, MakerBot bi mogao da napravi i Lego kockicu, što otvara neke zanimljive mogućnosti za kolektivni ustanak robota.

Objašnjenje kako se pravi MakerLegoBot Gorman je postavio ovde. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.