Nook dobio boju i neke funkcije tabličnog računara

BARNES & NOBLE JE U UTORAK predstavio čitač e-knjiga nazvan Nook Color, koji korisnicima omogućava da čitaju knjige u boji i da pristupaju društvenim mrežama na internetu.

Uređaj kombinuje jednostavnost bežičnog e-čitača s funkcionalnostima tabličnog računara, izjavio je Vilijam Linč, izvršni direktor kompanije, na predstavljanju novog uređaja u Njujorku. „Sledeći veliki korak kod e-čitača je boja, tražili su je i korisnici i izdavači“, rekao je tom prilikom. „Korisnici će sad moći da čitaju e-knjige s ilustracijma u boji, ali i da pristupaju aplikacijama kao što su Facebook, Twitter i Gmail.“

Nook Color ima taktilni pozadinski osvetljen LCD ekran u boji s dijagonalom od 17,8 cm (7 inča), koji može da prikaže 16 miliona boja i omogućava gledanje pod uglovima do 178 stepeni, kao i ekransku tastaturu. Može se držati uspravno ili položeno, a B&N tvrdi da je pogodan i za čitanje magazina, novina i dečjih islustrovanih knjiga.

Dok čitaju e-knjige korisnici mogu da ističu delove teksta i traže značenje reči u ugrađenom rečniku, odlomci e-knjiga mogu se deliti s drugim korisnicima preko Facebooka ili Twittera, a omogućen je i pristup muzici koju emituju lokacije kao što je Pandora.

Nook Color će koštati 250 dolara. Narudžbine se primaju odmah a isporuka će početi 19. novembra. Imaće Wi-Fi mogućnosti za isporučivanje i deljenje knjiga, ali ne i 3G vezu. Koristi Guglov operativni sistem Android, ima 8 GB interne memorije i prorez za memorijsku karticu formata MicroSD, a na baterije može neprekidno da radi osam sati (uz isključen Wi-Fi). Debeo je oko 1,2 cm.



Kompanija je objavila prvi Nook u oktobru 2009. Postojeći modeli imaju dva ekrana, jedan manji LCD ekran pri dnu koji je u boji i služi za biranje funkcija i opcija, a drugi veći je crno-beli u tehnologiji elektronskog mastila, koji prikazuje sadržaj e-knjige tako da tekst izgleda kao da je odštampan na papiru.

Novi uređaj će se nadmetati s konkurentskim spravama kao što su Amazonov Kindle i Sonijev Reader. Slične uređaje nude i drugi prodavci knjiga kao što je Borders, koji je u ponedeljak snizio cene svojih modela.

Nook Color se pojavio u trenutku kad B&N sve više prebacije težište na svoje digitalno poslovanje, jer kupci sve više kupuju digitalne knjige umesto papirnih, a dobra prodaja modela Nook pomaže da se proda još više e-knjiga. Kompanija očekuje da će od prodaje digitalnih knjiga i udžbenika do 2013. godine zaraditi milijardu dolara. Ovome u prilog ide i Amazonova konstatacija da prodaja e-knjiga nadmašuje prodaju papirnih – u julu je objavio da je u prethodna tri meseca na svakih 100 papirnih knjiga prodavao 143 digitalne.

Da bi podstakao prodaju digitalnih knjiga, B&N se pored hardvera fokusirao i na softver. Ove godine je objavio aplikacije Nook Mobile E-reader za Android i iOS koji koristi iPhone, a u utorak je objavio da je uspostavio razvojni program koji će omogućiti razvijanje aplikacija za Nook koje su nazvane Nookextras. Pored internet radija Pandora tu je već i Microsoft Mobile Office.

Pojedini analitičari smatraju da je B&N umesto rata s cenama u koji ga je uvukao Amazon s uređajem Kindle, odlučio da napravi kadilak među čitačima e-knjiga, a zapravo je napravio Android tablu, što je loš potez, poput zamene konja u sred trke. Po njihovom mišljenju, jedino što čitači e-knjiga (a Nook Color je navodno samo to) imaju kao odbranu koja ih štiti od tabličnih računara jeste ekran od elektronskog papira. E-čitači opstaju baš zato što se ne takmiče direktno s iPadom i tablama s Androidom. Amazon to zna i zato prodaje samo crno-bele knjige. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.