Novi BIOS podiže sistem za nekoliko sekundi

NOVI PERSONALNI RAČUNARI MOGLI bi početi da rade svega nekoliko sekundi posle uključenja, zahvaljujući promeni jednog od njihovih najstarijih delova.

Promena bi označila kraj dvadeset pet godina starog startujućeg softvera, poznatog kao BIOS (Basic Input/Output System – osnovni ulazno/izlazni sistem), čiji je zadatak da inicijalizuje mašinu tako da njen operativni sistem može početi da radi. Taj softver nije bio zamišljen da preživi ni blizu toliko dugo, a njegovo prilagođavanje modernim računarima jedan je od razloga zašto im treba toliko vremena da se zagreju za rad.

BIOS-ova zamena, poznata kao UEFI, postaće dominantna na novim personalnim računarima u 2011. UEFI je skraćenica za „ujedinjeni proširivi firmverski interfejs“ (Unified Extensible Firmware Interface) koji je projektovan tako da bude fleksibilniji od svog uvaženog prethodnika. O njegovom razvoju stara se UEFI Forum čiji su članovi predstavnici kompanija AMD, AMI, Apple, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft i Phoenix Technologies.

Zanimljivo je da konvencionalni BIOS još uvek ima neke fizičke delove iz čipova koji su se ugrađivali u personalne računare još 1979. Tvorci prvog BIOS-a očekivali su da će se on koristiti na oko 250.000 mašina, što je još davno premašeno, i iznenađeni su kao i svi drugi da je on još uvek živ i da se koristi na mnogo sistema, iako nikad nije bio projektovan da se vremenom proširuje.

AMI je kompanija koja razvija BIOS softver. U njoj smatraju da je njegova starost počela da ometa razvoj kad su 64-bitni operativni sistemi postali uobičajena pojava, a računari mutirali dalje od stonih i prenosivih modela. Ograničenje u pogledu veličine diskova koja potiču još od prvog dizajna personalnog računara – dva terabajta – postaće problem vrlo skoro, s obzirm na to koliko se danas koriste slike i video.

Pored toga, tablični računari i drugi manji uređaji postaju sve popularniji a naterati ih da rade s kontrolnim sistemom PC računara stvara probleme, jer BIOS od njih očekuje da imaju unutrašnju strukturu poput one kod prvih personalaca. Posledica toga je da je dodavanje dodatnih periferija kao što su tastature koje se povezuju preko USB priključka umesto AT ili PS/2, u tehničkom smislu bilo daleko od prostog. Isto tako, BIOS prisiljava USB diskove da se identifikuju kao čvrsti diskovi ili disketne jedinice, što ume da pravi probleme.

UEFI oslobađa računar potrebe da se pokorava dizajnu i specifikacijama prvih personalnih računara, na primer, tako što ne traži da se tastatura mora povezati samo preko određenog priključka, već kaže da se negde u računaru nalazi uređaj koji može da daje informacije kakve potiču od tastature. Koristeći UEFI biće lakše da se takvi ulazni podaci dobiju i iz softverske tastatutre, pomeranjem prstiju po ekranu osetljivom na dodir ili iz bilo kojeg drugog ulaznog uređaja. Termin „proširivi“ iz njegovog imena zbog toga je veoma važan i sad i ubuduće.

UEFI je potekao iz Intelove specifikacije poznate po skraćenici EFI i postao je opšti standard kad je potreba da se zameni BIOS prepoznata u širim krugovima. Na računarima koji ne koriste čipove zasnovane na Intelovoj arhitekturi x86 koriste se, na primer, Open Firmware i Coreboot.

Prve koristi od zamene BIOS-a sistemom UEFI osetiće administratori sistema koji moraju da se staraju o stotinama ili hiljadama računara u centrima za obradu podataka ili po kancelarijama širom sveta, jer za razliku od BIOS-a, UEFI mnogo bolje podržava mrežne protokole pa tako olakšava daljinsko upravljanje.

Sa aspekta kućnog korisnika najočiglednija prednost će biti brže pokretanje računara. Sada je potrebno najmanje 25–30 sekundi dok se pojavi prvi znak operativnog sistema, a UEFI će to vreme skratiti na svega nekoliko sekundi.

Neki proizvođači personalnih računara već koriste UEFI, a to posebno važi za one koji prave ugrađene sisteme. Njihov broj će rasti kako proizvođači matičnih ploča budu prelazili na njegovo korišćenje. Godina 2011. mogla bi zato biti godina u kojoj će UEFI mašine početi da dominiraju. Da li je prelomni trenutak upravo nastupio pokazaće jesenji UEFI Plugfest, skup na kome će se od 12. do 15. oktobra u Tajpeju okupiti glavni proizvođači računara kako bi testirali svoje proizvode na sistemima koji koriste UEFI specifikaciju. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.