“Prelazni rok” za izvršne direktore je u punom jeku

SA TRŽIŠTA RADNIH MESTA U INDUSTRIJI informacionih tehnologija poslednjih dana stižu veoma zanimljive vesti. Ostavke, smene, prelasci iz jedne u drugu kompaniju su takoreći postali svakodnevna pojava, a ti događaji su po svojoj važnosti i zanimljivosti skoro dostigli vesti o prelascima poznatih sportista iz kluba u klub.

Nije sasvim izvesno da li je Mark Herd “povukao nogu”, ali je njegovo napuštanje HP-a i kasniji dolazak u Oracle, izazvao veliku pažnju javnosti. U njegovom slučaju je bilo materijala ne samo za IT časopise, već i za neke druge sa mnogo “lakšim” sadržajem - optužbe za neprimereno ponašanje, istrage, novac, pretnje tužbom i na kraju, prelazak u konkurentsku kompaniju.

Prošle nedelje pažnja javnosti je bila usmerena na kompanije Twitter, Cisco Systems i Skype.

Prvo je iz Twittera stigla vest da je Evan Vilijams podneo ostavku na mesto izvršnog direktora kompanije; sledila je vest da je Toni Bejts napustio kompaniju Cisco Systems, a na nju se nadovezala izjava iz kompanije Skype, da je na mesto izvršnog direktora postavljen upravo Bejts.

Evan Vilijams (38) je u svojoj karijeri bio osnivač ili susonivač nekoliko poznatih kompanija, kao što su Pyra Labs (autor softvera za pravljenje Web dnevnika Blogger), Odeo (kompanija za slanje podkastova) i Obvious. Upravo ova poslednja je pokrenula projekat Twitter, koji je sredinom 2007. prerastao u samostalnu kompaniju za upravljanje društvenom mrežom i vođenje mikrodnevnika. Vilijams je na čelu Twittera bio od oktobra 2008; za to vreme kompanija je izgradila društvenu mrežu sa 105 miliona registrovanih korisnika, koju mesečno poseti 180 miliona posetilaca, a svakog dana se broj korisnika poveća za novih 300.000.

Od nekadašnjih 20 zaposlenih, Twitter je izrastao u kompaniju sa 300 zaposlenih, a broj poslatih napisa na lokaciji twitter.com (popularnih “tvitova”) dostigao je broj od 90 miliona dnevno. Vilijamsa je na čelu Twittera zamenio dosadašnji operativni direktor Dik Kostolo, koji je u Twitter stigao sa mesta izvršnog direktora kompanije Feedburner.

Toni Bejts je bio jedan od potpredsednika kompanije Cisco i rukovodilac ogranka za velike kompanije, marketing i mala preduzeća, koji ima više od 12.000 zaposlenih i godišnji prihod od oko 20 milijardi dolara. Bejts je u Cisco stigao iz kompanije MCI, a pored ostalih funkcija bio je i na čelu Ciscovog tima za razvoj tabličnog računara Cius, namenjenog poslovnim korisnicima.

Bejtsa će na mestu potpredsednika kompanije Cisco zameniti Padmasri Vorior, koja je u nju stigla 2007. godine iz Motorole, a u Ciscu je bila na čelu tima za razvoj rešenja Cisco Data Center, koje u sebi objedinjava Ciscove skretnice iz serije Nexus, servere kompanije Unified Computing System, virtuelizacioni softver kompanije VMware i sisteme za čuvanje podataka kompanije EMC.

Gotovo istovremeno, kompanija Skype je saopštila da će na mestu izvršnog direktora Toni Bejts zameniti Džoša Silvermana. U saopštenju se naglašava da će Bejtsovo iskustvo u oblasti objedinjenih komunikacija dobro doći kompaniji Skype, koja u poslednje vreme širi polje svog angažovanja sa prenosa glasa preko Internet protokola (VoIP) na prenos tekstualnih i video poruka i posvećuje veću pažnju poslovnim korisnicima. Prema poslednjim podacima, Skype trenutno ima oko 560 miliona registrovanih korisnika. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.