Rej Ozi napušta Microsoft

STIV BOLMER, IZVRŠNI DIREKTOR MICROSOFTA, uputio je prošle nedelje zaposlenima u kompaniji interni dopis u kome se navodi da će Rej Ozi, glavni softverski arhitekta Microsofta i rukovodilac zadužen da softverske proizvode kompanije premesti “u oblak”, napustiti Microsoft.

Datum Ozijevog odlaska iz Microsofta nije precizno određen. On će ostati u kompaniji još neko vreme, dok projekti kojima je na čelu ne budu dobili nove rukovodioce.

Bolmer je u svom dopisu naveo da Microsoft trenutno ne planira da angažuje novog glavnog softverskog arhitektu. “Radi se o jedinstvenom radnom mestu, koje zasada nećemo popunjavati”, kaže Bolmer.

Najveći doprinos Reja Ozija u Microsoftu odnosi se na razvoj i objavljivanje Windowsa Azure, Microsoftove platforme za „računarstvo u oblaku“ (cloud computing) koja omogućava obradu podataka, njihovo čuvanje i upravljanje „u oblaku“. Isto tako, za vreme njegovog boravka na mestu glavnog softverskog arhitekte, Microsoft je predstavio verzije aplikacija SharePoint, Exchange i Office Communications namenjene računarstvu u oblaku.

Neposredno nakon pojavljivanja Windowsa Azure (oktobar 2008.) u Microsoftu je došlo do reorganizacije, tako da je na čelo odeljenja koje se bavi razvojem i primenom računarstva u oblaku postavljen Bob Malja. Nakon toga, Ozi je u oktobru 2009. u Microsoftu osnovao odeljenje nazvano FUSE Labs (Future Social Experiences), sa ciljem da razvija inovacije vezane za buduće društvene usluge na Webu

Rej Ozi je u Microsoft stigao 2005. kada je kompanija kupila kompaniju Groove Networks, koju je Ozi svojevremeno osnovao. Najpoznatiji proizvod te kompanije bio je klijentski program Lotus Notes, namenjen za poslovnu upotrebu i saradnju više korisnika.

Od dolaska u Microsoft, Ozi je obavljao funkciju tehnološkog direktora, da bi nakon odlaska Bila Gejtsa sa čela Microsofta (sredina 2006), zamenio Gejtsa na mestu glavnog softverskog arhitekte kompanije. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.