SAD ponovo predvode listu „dvanaest žigosanih“

SAD BI SLOBODNO MOGLE DA PROMENE svoj naziv u „Zemlja neželjene e-pošte“, jer se ta država našla na vrhu liste zemalja odakle potiče najveći broj neželjenih poruka e-pošte.

Antivirusna kompanija Sophos PLC objavila je nedavno svoj redovni izveštaj o rasprostranjenosti neželjene e-pošte, u kome se nalaze podaci o državama iz kojih potiče najveći broj neželjenih poruka e-pošte u periodu od jula do septembra ove godine. Kako iz te kompanije tvrde, SAD proizvode petinu svih neželjenih e-poruka koje „zagađuju“ globalnu mrežu. Isto tako, stručnjaci tvrde da više od 90% poruka e-pošte čine neželjene poruke.

Mnogi će se pitati zašto su SAD na čelu ove liste. Očigledni razlozi su razvijena širokopojasna mreža za pristup Internetu, veliki broj računara koje kiberkriminalci (iz celog sveta) koriste i kontrolišu u sklopu mreža „zombi“ računara, ali i veliki broj naivnih osoba, koje se, kako je to P.T Barnum lepo sročio, „rađaju svakog minuta, i mogu biti prevareni da urade bilo šta“. To uključuje otvaranje priloga poslatih od bilo koga i naručivanje lekova iz reklama u neželjenoj poruci e-pošte.

Neželjena e-pošta predstavlja takođe odlično sredstvo za preuzimanje kontrole nad računarom radi krađe ličnih informacija o bilo čemu što bi moglo da bude važno, uključujući, naravno, bankovni račun.

„Neželjena e-pošta ne predstavlja samo smetnju, već i sredstvo koje kiberkriminalci koriste za razvoj svojih operacija,“ rekao je Grejam Kluli, viši tehnološki savetnik u kompaniji Sophos. „Nikada nemojte da padnete u iskušenje da otvarate neželjenu poštu samo iz radoznalosti, jer je dovoljna jedna sekunda da kontrolu nad svojim računarom predate kriminalcima. Ako vaš računar postane deo mreže kontrolisanih računara, zlonamerni softver će jednostavnije moći da inficira vaš računar, što može kompromitovati vaše lične i bankovne podatke“, dodaje Kluli.

Sophosovi stručnjaci su takođe uočili porast broja poslate neželjene pošte koja se isporučuje na relativno nov način – preko društvenih mreža, kao što su Twitter i Facebook.

Kao deo izveštaja o rasprostranjenosti neželjenih poruka e-pošte, kompanija Sophos je objavila i rang-listu zemalja iz kojih dolazi najveći broj tih poruka - popularno nazvanu lista "dvanaest žigosanih".

Ta lista izgleda ovako: SAD se nalazi na prvom mestu sa 18,6% neželjene e-pošte, dok se na drugoj poziciji nalazi Indija sa 7,6% i Brazil sa 5,7%. Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Južna Koreja i Španija zasebno su zaslužne za 5% do 2% neželjene pošte, dok iz ostatka sveta stiže oko 38,5% neželjenih poruka e-pošte. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.