“Smirivanje tla” u HP-u – Leo Apoteker na čelu kompanije

NEDOUMICE OKO IMENOVANJA ČELNOG rukovodioca HP-a su okončane - kompanija je u četvrtak saopštila da je na mesto predsednika i izvršnog direktora imenovan Leo Apoteker, nekadašnji izvršni direktor kompanije SAP.

Imenovanje Apotekera donekle predstavlja iznenađenje, budući da su posmatrači IT scene dugo pretpostavljali da će HP odabrati rešenje “iz kuće”, odnosno nekog od aktuelnih rukovodilaca. Čak ni oni analitičari koji su verovali da će na čelo ovog IT giganta doći neki iskusan rukovodilac nisu pominjali Apotekera. U javnosti se dugo pretpostavljalo da će na čelo HP-a doći En Livermor, koja u kompaniji vodi odeljenje koje razvija proizvode namenjene velikim kompanijama (serveri, softver, sistemi za skladištenje podataka, usluge) ili Tod Bredli, koji rukovodi ogrankom za proizvodnju PC računara. Oni koji su verovali da će na čelno mesto u HP-u doći neko “spolja” pominjali su Reja Lejna, nekadašnjeg predsednika Oraclea, pa čak i Majkla Kapelasa, nekadašnjeg izvršnog rukovodioca Compaqa.

Kao što to obično biva u sportu ili prognoziranju vremenskih prilika (ali i u životu), sigurne informacije su se pokazale kao nepouzdane. Na čelo HP-a došao je IT profesionalac na koga niko nije računao; doduše, informacije o Reju Lejnu se pokazale kao delimično tačne, budući da je on imenovan na mesto predsednika Upravnog odbora HP-a, bez prava samostalnog odlučivanja.

Oba rukovodioca će svoja mesta u HP-u zauzeti 1. novembra.

Imenovanje Lea Apotekera će, nesumnjivo, izazvati oprečne reakcije. On je u kompaniji SAP proveo više od 20 godina, od čega je u periodu od aprila 2008. do februara 2010. bio njen izvršni direktor. Njegov kratak boravak na čelu kompanije pratile su kontroverze, uključujući javnu bitku oko novih ugovora za održavanje i podršku, kašnjenja u objavljivanju proizvoda Business ByDesign – softvera kao usluge, i sukoba s kompanijom Gartnerom u vezi s položajem koji je ova analitička kompanija dodelila SAP-ovom proizvodu BusinessObjects u rangiranju poznatom kao magični kvadrant.

Čini se da rukovodioci HP-a nemaju takve dileme. U saopštenju koje je kompanija objavila navodi se da je “Apoteker imao odlučujuću ulogu u dovođenju kompanije SAP na mesto najvećeg svetskog proizvođača poslovnog softvera”.

“Apoteker je rukovodilac sa istančanim smislom za strateško planiranje i velikim iskustvom u vođenju poslovnih operacija na svetskom nivou. To je upravo ono što je HP-u potrebno”, navodi se u saopštenju kompanije.

Na taj način okončana su dva teška meseca u HP-u, od početka avgusta do kraja septembra, kada je kompanija iznenada ostala bez izvršnog direktora. Da podsetimo, Mark Herd je početkom avgusta podneo ostavku na mesto izvršnog direktora HP-a, nakon što je istraga u kompaniji ustanovila da je imao „lični odnos“ sa Džodi Fišer, službenicom čiji je zadatak u HP-u bio da „predstavlja kompaniju na značajnim poslovnim manifestacijama i forumima“. Istraga je otkrila izvestan broj isplata koje Herd nije pravdao odgovarajućim dokumentima. Iako je ustanovljeno da nije došlo do povređivanja pravila kompanije u vezi seksualnog uznemiravanja, utvrđeno je da je došlo do narušavanja standarda kompanije vezanih za poslovno ponašanje.

Nakon objavljivanja rezultata istrage, Herd je podneo ostavku a njegovo mesto je privremeno preuzela glavni finansijski direktor kompanije, 51-godišnja Keti Lesdžek.

Usledila su dva meseca tokom kojih je HP optužio Herda da se nekorektno poneo i čak zapretio da će ga tužiti zbog ugrožavanja osetljivih poslovnih podataka kompanije. U spor se umešao i (ko drugi nego on) govorljivi Lari Elison, izvršni direktorr Oraclea, koji je prvo podržao Herda i nazvao odluku Upravnog odbora HP-a “kukavičkom i nerazumnom”, a zatim angažovao Herda na mestu jednog od dva potpredsednika Oraclea. Spor koji je pretio da preraste iz nesporazuma kompanije i njenog bivšeg rukovodioca, u sukob dva IT džina, okončan je nagodbom HP-a i Oraclea. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.