Veliki proizvođači čipova dizajniraju štedljivije procesorske arhitekture

NEKOLIKO PROIZVOĐAČA ČIPOVA I EVROPSKIH istraživačkih institucija udružili su se kako bi pronašli način da redizajniraju procesore tako da troše manje energije kad rade i dok miruju.

Cilj ovog projekta, nazvanog Steeper, jeste da se skoro potpuno eliminiše potrošnje energije kada procesor miruje, a kada radi pod punim opterećenjem da bude deset puta manja od dosadašnje.

Koordinator projekta je švajcarski Univerzitet Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), a pored šest evropskih institucija za istraživanje, stručni kadar je obezbedila istraživačka laboratorija kompanije IBM u Cirihu, kao i kompanije Infineon Technologies i Global Foundries.

„Naša vizija je da podelimo ovo istraživanje kako bismo proizvođačima omogućili da izgrade ’Sveti gral‘ elektronike – računar koji koristi beznačajnu količinu energije u stanju mirovanja, a koga još nazivamo ’računar od 0 vati‘“ rekao je Andrijan Jonesku, koordinator projekta sa Univerziteta EPFL. Nova procesorska arhitektura bi se takođe mogla primeniti kod procesora namenjenih prenosivim elektronskim uređajima, gde bi omogućila duži radni vek baterije.

Ovaj trogodišnji projekat će istraživati alternativu standardnoj arhitekturi „komplementarni metal-oksid poluprovodnik“ (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor, CMOS) koja se koristi za izgradnju gotovo svih danas komercijalno dostupnih čipova.

Novi pristup će koristiti tunelujuće nanotranzistore sa efektom polja (tunneling field effect transistors, TFET), alternativu tranzistorima s efektom polja koji koriste strukturu metal-oksid-poluprovodnik (metal-oxide-semiconductor field-effect transistors, MOSFET) koja se koristi kod CMOS čipova.

Dobro dizajnirana TFET arhitektura bi mogla da smanji ukupnu potrošnju procesora i bukvalno eliminiše potrošnju kada se procesor nalazi u stanju mirovanja, tvrde istraživači.

Nepotrebna potrošnja energije u stanju mirovanja predstavlja veliku brigu u zemljama Evropske unije. Čak i kada se procesori nalaze u ovom stanju, oni i dalje koriste malu količinu energije kao što i zavrnuta slavina koja curi troši vodu. Stručnjaci Evropske unije su izračunali da uređaji u stanju mirovanja troše oko 10 procenata energije koja se koristi u stanovima i kancelarijama.

Istraživači se nadaju da će novi dizajn omogućiti veće približavanje tranzistora – tako umanjujući potrošnju – kao i smanjenje napona potrebno za otvaranje i zatvaranje gejtova. Konkretno, istraživači žele da smanje radni napon procesora na 0,5 volti, čime će potrošnja biti nekoliko puta manja od potrošnje današnjih procesora.

TFET tranzistori će se izrađivati od silicijuma i germanijuma i koristiće kvantno-mehaničko tuneliranje da bi se efikasnije uključivali i isključivali. Tranzistorske kanale će kontrolisati poluprovodničke nanožice prečnika nekoliko nanometara. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.