Asustek pokazao nov čitač e-knjiga Eee Note

TAJVANSKI PROIZVOĐAČ ASUSTEK Computer je u ponedeljak pokazao svoj najnoviji uređaj za čitanje e-knjiga Eee Note EA-800 opremljen pisaljkom za hvatanje beleški i monohromatskim LCD ekranom od 20,3 cm (8 inča) osetljivim na dodir, čija je rezolucija 1024 x 768. Na Tajvanu će koštati 7000 tamošnjih dolara (oko 230 američkih).

Asus već ima u ponudi uređaj iste namene, model Eee Reader DR-900 sa ekranom od 22,9 cm (9 inča), koji košta 12.000 tajvanskih dolara (oko 390 američkih). Razlika u ceni nije posledica samo većeg ekrana već i same strukture uređaja i upotrebljene tehnologije. Eee Reader koristi skuplji ekran od e-papira koji proizvodi Sipix Imaging, konkurent popularnim ekranima kompanije E Ink. Eee Note je jeftiniji i zato što se pravi od standardnih delova za personalni računar.

Pored cene velika razlika postoji i u trajanju baterije. Eee Note će neprekidno raditi samo 13,5 sati dok Eee Reader može da radi i dve nedelje pre nego što mu zatreba dopunjavanje. To je zato što LCD ekranima treba struja da bi prikazali sliku, dok je e-papiru potrebna samo kad slika treba da se promeni.

Eee Note koristi operativni sistem Linux i isporučuje se sa softverom za čitanje e-knjiga, pisanje beleški, crtanje, snimanje predavanja, snimanje slika s ugrađenom kamerom od dva megapiksela, slušanje muzike ili predavanja preko slušalica utaknutih u 3,5-milimetarsku utičnicu.

Eee Note ima 4 GB interne fleš memorije a Eee Reader duplo manje, ali oba imaju prorez za Micro SD memorijsku karticu.

Uređaj se povezuje na internet Wi-Fi vezom a u paketu s njim biće i sadržaj lokalnih partnera iz svake zemlje u kojoj se bude prodavao. Na Tajvanu lokalni partner je UDN.com, lokacija tamošnje novinske kuće United Daily News.

Eee Reader se pojavio u martu i kao i Eee Note, koristi Wi-Fi vezu a preko mikro USB priključka se puni i povezuje s računarom.

Eee Note će posle Tajvana stići u Hongkong, a zatim će se pred Novu godinu pojaviti u nekoliko evropskih zemalja (Nemačka, Italija, Rusija...), dok u Kinu i SAD dolazi u prvom tromesečju 2011. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.