Facebook bi mogao da dobije patent na reč "face"

Facebook je dobio obaveštenje o dozvoli za patent od Američke kancelarije za patente i marke za reč "face" u kontekstu online chat servisa i foruma.
Prijavu za taj patent Facebook je podneo u decembru 2005. godine. Obaveštenje o dozvoli ne znači da je patent odobren, ali je Facebook jako blizu tome. U sledeća tri meseca Facebook mora da plati naknadu i podnese izjavu u korišćenju, pri čemu mora da dokaže da aktivno koristi reč za pružanje robe ili usluga.
Patent pokriva samo reč "face", ili lice, u kontekstu "telekomunikacionih usluga, odnosno pružanju chat servisa ili usluga online za prenos poruka između korisnika računara na polju opšteg interesa, a odnosi se na društvene i zabavne sadržaje koji ni na koji način nisu povezani sa motorima i automobilima", stoji u saopštenju.
Iako se radi o vrlo uskom spektru u kojemu se patent može primenjivati, neki su već komentarisali da je dosta zastrašujuće da neko može dobiti patent na tako opštu reč.
Ideja je, naravno, u sprečavanju kopiranja stranice kombinacijom reči "face" sa nekom drugom. Isto tako, Facebook se žustro bori i za zaštitu reči "book". U avgustu su podneli tužbu protiv društvene mreže Teachbook.com, kako bi u sklopu online mreža zaštitili i drugi deo svog naziva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.