Gugl nudi besplatnu knjigu o internetu

UKOLIKO TRAŽITE KNJIGU IZ KOJE se mogu saznati osnovne stvari o svetskoj mreži i programima koji omogućavaju čitanje sadržaja koji se na njoj nalaze, razmotrite jednu koju je upravo ponudio Gugl.

Lepo je to što je besplatna, zanimljivo to što je u celosti napisana korišćenjem jezika HTML5, a korisno to što se može preuzeti u PDF formatu (3,2 MB).

Knjiga se u prevodu zove „20 stvari koje sam naučio o veb čitačima i vebu“ (originalni naslov glasi „20 Things I Learned About Browsers and the Web“). Sudeći po predgovoru reč je o „kratkom vodiču za svakog koga zanimaju osnove veb čitača i veba“. Drugim rečima, u njoj ćete naći sve što ste oduvek želeli da znate o vebu ali ste se plašili da pitate.

U knjizi se govori o strukturi veba, navode primeri za HTML, JavaScript i Ajax, nudi pogled na buduća dešavanja u svetu veb čitača i veb aplikacija i diskutuje o privatnosti, bezbednosti, softveru otvorenog koda i dizajnu.

Knjigu je napisao i pripremio za veb tim koji je stvorio Google Chrome, tako da njen tehnički sadržaj ističe odlike ovog veb čitača. Za njeno mrežno predstavljanje upotrebili su zanimljiva tehnička sredstva – elegantna CSS rešenja i razne animacije među kojima je i ona koja daje utisak okretanja strana.

Knjiga lepo ilustruje i kako se HTML5 može iskoristiti da predstavi sadržaj na prijemčiv način, a uprkos izgledu korišćenih ilustracija nije namenjena samo deci. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.