Hitači predstavlja prvu seriju poslovnih SSD diskova

KOMPANIJA HITACHI GLOBAL Storage Technologies predstavila je početkom ove nedelje svoju prvu seriju diskova zasnovanih na fleš memoriji (solid state drive, SSD), namenjenih poslovnim korisnicima.

Serija Ultrastar SSD400S, koju je kompanija razvila zajedno s Intelom, sadrži modele kapaciteta 100, 200 i 400 GB, koji su opremljeni i 2,5-inčnim serijskim SCSI (SAS) interfejsom brzine 6 Gb/s i 3,5-inčnim interfesjom sa optičkim kanalom (FC) brzine 4 Gb/s, koji rade u dupleks režimu. Novi diskovi su namenjeni poslovnim centrima za obradu podataka.

Novi Ultrastar diskovi imaju povećan ulazno-izlazni propusni opseg, tako da brzina čitanja podataka dostiže 535 MB/s, dok brzina upisivanja iznosi 500 MB/s, sa najviše 46.000 ulazno-izlaznih operacija u sekundi preko SAS interfejsa. Preko interfejsa sa optičkim kanalom, brzine čitanja i upisivanja podataka dostižu 390 i 340 MB/s, redom.

Model Ultrastar SSD400S predstavlja kombinaciju Hitačijevog čvrstog diska namenjenog poslovnim sistemima i Intelovih 34-nanometarskih jednoslojnih NI (NAND) fleš memorijskih čipova.

Predstavnici Hitačija kažu da je intelektualna svojina oba proizvođača primenjena u razvoju kontrolera i lokalnog upravljačkog programa za nove diskove, koji izvršavaju kod za ispravljanje grešaka (error correction code, ECC) i podržavaju pravilno raspoređivanje podataka u fleš memoriji kako bi se smanjilo „trošenje“ memorijskih ćelija.

„Očigledno, mi u Hitačiju smo sposobni da isporučimo čvrste diskove iz poslovne klase svim globalnim proizvođačima opreme. Zato razumemo šta je potrebno za uspešnu integraciju opreme, postizanje visokog kvaliteta i pružanje podrške“, izjavili su predstavnici kompanije.

Ultrastar SSD diskovi se isproručuju sa petogodišnjom garancijom. Tokom pet godina rada, ovi diskovi mogu izdržati upisivanje više petabajta podataka. Kompanija za model kapaciteta 400 GB navodi da može da izdrži 35 petabajta nasumičnih upisivanja podataka, odnosno 19,2 TB nasumičnih upisivanja dnevno tokom 5 godina, što osigurava postojanost i pri korišćenju najzahtevnijih aplikacija. Drugi modeli iz serije Ultrastar SSD manjeg kapaciteta mogu izdržati kapacitet od 9 petabajta podataka.

Diskovi su namenjeni proizvođačima opreme i biće prodavani ekskluzivno preko partnerskih kanala. Iz Hitačija nisu otkrili detalje o cenama, ali je navedeno da će „cena biti određena na osnovu stanja na tržištu i biće konkurentna.“

Hitači je ovog leta počeo da šalje probne primerke SSD diskova proizvođačima opreme, a trenutno se pregovara o tome u kojim proizvodima će se ovi diskovi naći. Prema najavma iz kompanije, serija Ultrastar SSD diskova će se na tržištu naći krajem prvog tromesečja 2011. ili u drugom tromesečju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.