Kina prva na listi 500 najbržih superkompjutera

NOVA SUPERKOMPJUTERSKA INSTALACIJA u Kini probila se na vrh liste koja dva puta godišnje rangira najmoćnije kompjutere na svetu.

U najnovijem rangiranju, sistem Tianhe-1A u nacionalnom superkompjuterskom centru u Tianđinu postigao je brzinu od 2,67 petaflopsa – bilijardi (deset na petnaesti) operacija u pokretnom zarezu u sekundi (floating-point calculations per second, FLOPS) – i pretekao dosadašnjeg brzinskog šampiona, američki sistem Cray XT5 Jaguar smešten u nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž, koji je u ovoj trci postigao 1,75 petaflopsa.

Izbijanje Kine na vrh liste Top500.org za američke medije je bilo iznenadno: prvi izveštaj o njenom novom sistemu objavio je Njujork Tajms tek 28. oktobra. Zauzimanjem prvog mesta prekinuta je šestogodišnja dominacija američkih sistema koja je započela kad je IBM-ov sistem Blue Gene/L američkog ministarstva za energiju (DOE) preuzeo primat japanskom sistemu Simulator Zemlje koji je napravio NEC. Japanski sistem je u to vreme izazvao zaprepašćenje u američkom kongresu koji je odmah odobrio pare da pomenuto ministarstvo napravi sisteme koji će Amerikancima povratiti vodeću poziciju u oblasti kompjutera visokih performansi.

Izgleda da će kineska dominacija listom izazvati sličnu reakciju. Sa 42 sistema na listi Kina je postala druga najzastupljenija zemlja, ali s velikim zaostatkom u odnosu na SAD koje ih imaju 275. Međutim, valja podsetiti da su se na junskoj listi nalazila samo 24 kineska sistema.

Najnovije informacije pokazuju da DOE ne miruje. Njegova nacionalna laboratorija Lorens Livermor planira da 2012. pusti u rad IBM-ov sistem Sekvoja koji treba da premaši 20 petaflopsa. Pored toga, te godine će nacionalna laboratorija Argon pustiti u rad sledeću generaciju IBM-ovog superkompjutera Blue Gene, koji će ponuditi 10 petaflopsa.

Listu Top500 dva puta godišnje sastavljaju istraživači univerziteta u Manhajmu, nacionalne laboratorije Lorens Berkli i univerziteta Tenesija u Noksvilu. Da bi dospeo na listu svaki kompjuter mora da priloži rezultate referentnog testa Linpack, skupa rutina koje rešavaju linearne jednačine.

U ovoj iteraciji sedam sistema je dostiglo performanse od jednog ili više petaflopsa. Tri se nalaze u SAD, dva u Kini, a po jedan u Francuskoj i Japanu.

Intel dominira listom u pogledu procesora. Ukupno 406 sistema koristi njegove čipove, što je nešto manje u odnosu na jun, kad ih je bilo 408. Intelov konkurent Advanced Micro Devices obezbedio je procesore za 57 sistema. Dvadeset osam sistema koriste grafičke procesore kao ispomoć u izračunavanjima.

Među proizvođačima dominiraju IBM i Hewlett-Packard. IBM na listi ima 200 sistema, a HP 158. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.