Nokia Siemens Networks predstavila budućnost mobilnih tehnologija

KOMPANIJA NOKIA SIEMENS NETWORKS, predstavila je na ovogodišnjem telekomunikacionom forumu (Telfor 2010) mogućnosti nove LTE mobilne tehnologije.

Razvoj mobilnih uređaja, ekspanzija pametnih telefona, sve zahtevnije aplikacije i očekivanja krajnjih korisnika ubrzano dovode do potrebe za daljom evolucijom mobilnih mreža.

Long Term Evolution (LTE) ili četvrta generacija mobilne tehnologije, omogućiće korisnicima prenos podataka brzinama i do 10 puta većim od trenutno dostupnih. Ključne prednosti tehnologije LTE nad postojećim mobilnim širokopojasnim mrežama jesu znatno veća efikasnost i brzina prenosa podataka u jedinici vremena.

Danas u svetu ima pola milijarde korisnika mobilne širokopojasne mreže, a do 2015. se očekuje da će se njihov broj upetostručiti. LTE rešenje kompanije Nokia Siemens Networks omogućava korisnicima da pristupaju Internet sadržajima i do 10 puta brže nego što je moguće danas dostupnom mobilnom tehnologijom. „Putem LTE mreže moguće je preuzeti video ili muzičku datoteku za manje od sekunde, a ceo film u DVD kvalitetu za svega 10 minuta“, rekao je Rade Maljević, konsultant za tehnička rešenja u kompaniji Nokia Siemens Networks. „Ilustracije radi, postoje procene da će uvođenje LTE tehnologije uticati na to da se do 2015. preuzimanje mobilnih podataka sa pametnih mobilnih uređaja poveća za čak 10.000%, što je ekvivalentno tome da 6,3 milijarde ljudi skida po jednu digitalnu knjigu svakog dana.“

Prema rečima Miodraga Radojevića, generalnog direktora Nokia Siemens Networksa Srbija, u svetu su komercijalne isporuke LTE platformi započele još 2008. godine, te tako danas Nokia Siemens Networks ima LTE ugovore sa 20 vodećih svetskih telekomunikacionih operatera i lider je u oblasti istraživanja i razvoja telekomunikacionih tehnologija i uspostavljanja industrijskih standarda.

„U Srbiji širokopojasni Internet koristi znatno manji broj korisnika nego što je to slučaj u EU“, navodi dalje Miodrag Radojević i ističe: „Nokia Siemens Networks Srbija je partner sva tri operatera u Srbiji, Telekoma Srbija, Telenora i VIP mobilea. 3G stanice proizvođača Nokia Siemens Networks koje su već sva tri srpska mobilna operatera implementirala spremne su za jednostavno i brzo uvođenje LTE tehnologije. Očekujem da će operateri u Srbiji započeti da je uvode već tokom 2011. čime će se stvoriti dodatni preduslovi za širu primenu širokopojasnog Interneta.“ (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.