Originalni Apple-1 ide na aukciju za 150.000 funti

SVI KOJI SE ŽALE DA SU APPLEOVI proizvodi skupi uskoro će moći da potkrepe svoju tvrdnju s još jednim jakim argumentom, jer je londonska aukcijska kuća Christie’s ponudila na prodaju računar Apple-1 po početnoj ceni od 150.000 funti.

Oko 200 primeraka ovog rudimentarnog računara sklopljeno je u garaži roditelja sadašnjeg direktora kompanije Apple, Stiva Džobsa i prodato prvim zaljubljenicima procesora. Bilo je to 1976, u osvit doba personalnih računara.

Cena im je i tada bila đavolski visoka – 666,66 dolara – ali pre svega zato što je Stivov partner Stiv Vozniak navodno voleo cifre koje se ponavljaju.

Na prodaju se nudi komplet koji sačinjavaju originalne komponente modela Apple-1 (matična ploča i kasetni interfejs od 75 dolara), priručnik za rukovanje, originalna ambalaža, ilustrovana reklama s cenama, propratno pismo i profaktura na 741,66 dolara s datumom 12/7/76 i potpisom prodavca po imenu Stiven.

U opisu objekta ponuđenog za aukcijsku prodaju između ostalog piše da je to personalni računar s matičnom pločom Apple-1, broj 82, na kojoj su procesor 6502 (kompanije MOS Technologies), s oznakom R6502P R6502-11 8145 i čipovi raspoređeni u četiri reda i 18 kolona, tri kondenzatora, hladnjak, konektor za kasetnu ploču, 8 kilobajta radne memorije (RAM), interfejs za tastaturu, firmver u programabilnim ROM memorijama (PROM), niskoprofilna podnožja za sva integrisana kola, video terminal, prostor za lemljenje dodatnih komponenata u koji je dodat jedan konektor, žice i izolir traka, kao i natpis Apple Computer 1 Palo Alto. Ca. Copyright 1976.

Pretpostavlja se da je od 200 napravljenih primeraka ovog modela preživela jedna četvrtina. Ideja njegovih tvoraca je bila da se odmah mogu pustiti u rad, a sam Džobs je bio veoma voljan da svakom kupcu pomogne što više može, jer je u priloženom pismu posavetovao kupca koje tastature i monitori najbolje odgovaraju ovoj ploči. Sklopljeni računar je omogućavao programiranje i ponašao se kao kalkulator visokih performansi. Konkretni primerak je isporučen s kasetnim interfejsom tako da su programi mogli da se snime na kasetu i učitavaju s nje.

Christie’s je pored toga naveo i da su prvi primerci modela Apple-1isporučivani iz garaže u kući Džobsovih roditelja, što se vidi iz navedene povratne adrese s originalnog pakovanja. Nije poznato koliko je tačno primeraka prodato, ali im je u aprilu 1977. cena snižena na 475 dolara i prodaja je nastavljena iako se iste godine u aprilu pojavio i Apple II koji je bio daleko napredniji, jer je imao i tastaturu, zvučnik, plastično kućište i osam konektora za proširenja. Apple-1 je zvanično prestao da se prodaje u oktobru 1977.

Primerak koji nudi Christie’s naći će se na aukciji 23. novembra. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.