Povezivanje obrazovnih i naučnih ustanova u jugoistočnoj Evropi

MINISTARSTVO ZA TELEKOMUNIKACIJE i informaciono društvo Srbije i Telekom Srbija potpisali su ugovor sa o zakupu 4.000 kilometara optičkih kablova za projekat SEElight, kojim se povezuju obrazovne i naučne institucije u jugoistočnoj Evropi.

“Vrednost ugovora je 3,8 miliona evra, a optički kablovi za potrebe obrazovne zajednice zakupljeni su na petnaest godina”, izjavila je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Ona je istakla da se time uspostavlja obrazovna komunikaciona mreža u Srbiji, koja će povezati više od 180 naučno-istraživačkih institucija i 50 gradova, a pomoćiće i njihovom povezivanju sa akademskom mrežom susednih država.

Za sprovođenje ovog projekta potrebno je da bude potpisan još jedan ugovor o nabavci mrežne opreme, u vrednosti od dva miliona evra, a ministarka procenjuje da će ugovor biti potpisan u februaru iduće godine. Generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu za spoljne poslove Grčke, Konstandinos Papadopulos, istakao je da su u projekat SEElight, osim Srbije, uključene Rumunija, Bugarska i Makedonija. Ukupna vrednost projekta je 19,8 miliona evra, od čega Grčka obezbeđuje 16 miliona evra projekta Helenik plan. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.