Povuci mi prst kad treba da skrenem

NE, OVO NIJE ŠALA: NOVI UREĐAJ o kome je reč mogao bi eventualno da zameni GPS na upravljačkoj tabli automobila i vodi vas jednako „sigurnom rukom“ od jednog do drugog mesta. Vozač će informaciju o tome kuda treba skrenuti dobiti nežnim potezanjem kože na prstu.

Naučnici i inženjeri Univerziteta Juta koji su smislili uređaj trenutno razvijaju njegovu komercijalnu verziju koja se instalira na volan. Nova tehnologija mogla bi se pokazati lakšom za korišćenje, naročito kod manje snalažljivih vozača, a čak bi bila od pomoći i slepima.

Novi uređaj koristi crveno dugme s gumenim vrhom slično štapićastom pokazivaču TrackPoint kakav se koristio na IBM-ovim prenosivim računarima (koje danas proizvodi Lenovo).

Kod računara je korisnik gurao to crveno dugmence da bi pomerao kursor, a ovde dugmence pomera sam uređaj. Dva identična uređaja postave se na volan tamo gde ih vozač može dotaknuti prstima, a oni mu zatim pomeranjem dugmenceta levo-desno i napred-nazad po prislonjenom prstu ukazuju u kom pravcu treba da vozi.




Da bi testirali svoj izum, istraživači su posmatrali kako će ga koristiti 19 studenata. Ispostavilo se da su u normalnim uslovima vožnje svi tačno skretali u 97% slučajeva bez obzira da li su komande dobijali glasom ili dodirom. Međutim, kad su ti isti studenti pokušali da voze i istovremeno pričaju preko mobilnog telefona, pokazala se drastična razlika. Kad su instrukcije dobijali potezanjem prsta ispravno su skretali u 98% slučajeva, a kad su se oslanjali samo na glas iz GPS uređaja bili su uspešni u samo 74% slučajeva.

Naučnici iz Jute poručuju da ovi rezultati ne treba da ohrabruju vozače da pričaju preko telefona dok voze, i treba ih poslušati, jer je većina studija koje su telefoniranje i slanje poruka u toku vožnje dovele u vezu sa povećanim rizikom saobraćajnog udesa, potekla upravo sa ovog univerziteta.

Njihova je ocena da novi uređaj omogućava vozaču da s većom verovatnoćom stigne na odredište kad mu nešto odvraća pažnju, ali mu neće pomoći da izbegne sudare s drugim kolima, pešacima, motoristima i drugim preprakama.

I drugi naučnici su ohrabreni ovim rezultatima, jer smatraju da je ovakvo izdavanje komandi veoma zgodan način prenošenja informacija koji je do sada bio prilično zapostavljen. Što je još bolje, mogao bi se koristiti i izvan automobila, na primer, kao pomoć pri kretanju slepih osoba. Na priloženom video snimku vidi se kako jedna osoba hoda koristeći ovaj haptički interfejs kojim upravlja druga osoba. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.