Prenosivi skener dojke za brz i bezbolan pregled

PROFESOR ŽIPENG VU SA ELEKTROTEHNIČKOG fakulteta univerziteta u Mančesteru razvio je prenosiv radiofrekventni skener koji u realnom vremenu može da prikaže prisustvo malignih i benignih tumora dojke.

Njegov izum ušao je u uži izbor za ovogodišnju nagradu Instituta za inženjerstvo i tehnologiju (Institution of Engineering and Technology, IET) koja će se dodeliti 24. novembra u Londonu

Prenosiva jedinica koja sadrži sve neophodne elektronske komponente u paketu veličine kutije za cipele, omogućava brzo i bezbolno ispitivanje izvan klinike tako da je češće može koristiti više žena, što je naročito pogodno u slabo razvijenim zemljama. Sistem je brz i manje neugodan u odnosu na konvencionalnu rentgensku mamografiju, a pored toga što smanjuje nepotrebne doze zračenja mamografskog procesa omogućava ženama s povećanim rizikom da se redovno pregledaju kod kuće.

Pored rentgenskog zračenja mamografija ima i druge potencijalne nedostatke. Na primer, iako veoma efektno dijagnostikuje tumore kod žena starijih od 50 godina (uspešno ih otkriva u 95% slučajeva), kod onih mlađih je manje pouzdana (60%), a kod njih se rak javlja u 20% slučajeva. Pored toga, mamografska procedura se ne izvodi u realnom vremenu, pa se češće dešava da kliničkom osoblju promakne problematično područje. S ovim novim sistemom pacijentkinje jednostavno legnu i postavljaju dojke u skenirajuću posudu – nema potrebe za specijalnim gelom koji se koristi u mamografiji, jer radiofrekventni metod radi sa uljem, mlekom i vodom, pa čak i bez skidanja prsluka – i skener počinje da prikazuje 30 slika u sekundi koje se projektuju na ekranu računara. Kliničko osoblje tada može detaljno da posmatra potencijalno problematične oblasti u realnom vremenu dok se sasvim ne uveri da problema nema.

Radio frekvencije se ponašaju različito u prisustvu različitih tkiva, tako da operator može iz skenirane slike da kaže dosta o potkožnim tkivima. Na primer, tumor ili abnormalnost se na ekranu vide u crvenoj boji. Maligni i benigni tumori različito reaguju na radio frekvencije pa se takođe razlikuju na slici, što omogućava grubu dijagnozu na licu mesta i određivanje da li je potrebno detaljnija i invazivnije ispitivanje. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.