Prikupljanje novca za Vikipediju odlično napreduje

FONDACIJA VIKIMEDIJA JE PROŠLE nedelje objavila da će morati da prikupi 16 miliona dolara da bi Vikipedija i 2011. bila bez reklama, što je duplo veći iznos od onog koji je uspela da prikupi prošle godine.

I mada je to zvučalo kao prilično jak izazov, najnovije statistike pokazuju da prikupljanje odlično napreduje, jer je za prvih nedelju dana sakupljeno više novca nego za čitav mesec prošle godine.

U prvih deset dana (u vreme kad je pisana vest) sakupljeno je oko 3,6 miliona dolara. Uspeh se objašnjava pre svega većim brojem donacija, jer sve veći broj ljudi uviđa koliki uticaj Vikipedija ima na njihove živote i na ovaj način izražava zahvalnost i pruža podršku svima koji joj pomažu da živi i raste.

Drugi razlog za veliki skok u broju donacija je oglas u vrhu svake strane koji posetioce poziva da pročitaju apel koji im upućuje suosnivač Vikipedije, Džimi Vejls. Pokazalo se, naime, da je ovakav vid privlačenja pažnje daleko efektivniji od ranije korišćenih prostih slogana.

Ukoliko se prikupljanje novca nastavi dosadašnjim ritmom, potrebnih 16 miliona biće prikupljeno za nešto manje od mesec i po dana, ali pošto u životu ništa nije sigurno (osim, naravno, smrti i poreza), valja pričekati sam kraj kampanje koja će trajati do kraja januara. U međuvremenu se može uživo pratiti kako kampanja napreduje, pa čak i priložiti neki dolar ili evro – fiksirane opcije su 20, 35, 50 i 100, ali se može upisati i proizvoljna suma. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.