Samsung i LG predstavili savitljive OLED ekrane i ekrane od e-papira

KOMPANIJE SAMSUNG ELECTRONICS i LG Display predstavile su na izložbi FPD International 2010, koja je održana u izložbenom centru Makuhara u tokijskom predgrađu Čiba, prototipove fleksibilnih ekrana koji se mogu blago savijati za vreme prikazivanja slike.

Ovi ekrani su najnoviji u liniji razvojnih projekata velikih proizvođača ekrana, koji pokazuju povećano interesovanje za razvoj savitljivih ekrana.

Samsungovi ekrani su zasnovani na tehnologiji organskih svetletlećih dioda (organic light-emitting diode, OLED), dok su ekrani kompanije LG Display od e-papira. Te dve tehnologije su odlični kandidati za upotrebu kod savitljivih ekrana jer ne zavise od jedinice za pozadinsko osvetljenje.

Kod LCD ekrana (ekrani sa tečnim kristalima), koji se nalaze u prenosivim računarima i televizorima, pozdinsko osvetljenje emituje svetlost kroz piksele kako bi slika bila vidljiva. Izrada savitljivog LCD ekrana bi značila izradu i ekrana i jedinice za pozadinsko osvetljenje koji su savitljivi.

OLED ekrani sadrže organski materijal u svakom pikselu koji stvara svetlost pri propuštanju struje, dok ekrani od e-papira zavise od ambijentalne svetlsoti.

Samsung je prikazao dve prototipa OLED ekrana različitih veličina: od 11,4 cm (4,5 inča) s rezolucijom 480 x 800 tačaka i od 7,1 cm (2,8 inča) s rezolucijom 240 x 400 tačaka. Ekrani su prikazani unutar kutije od tvrde plastike koja ih je držala savijenim. Jedan je bio postavljen u obliku slova “S”, dok je drugi bio savijen pod uglom od 180 stepeni. Poput ostalih OLED ekrana, oba su prikazivali svetle i žive boje.



Dijagonala ekrana od e-papira kompanije LG iznosila je 48,3 cm (19 inča). Ekran je bio blago savijen i nije ispoljio nikakve probleme pri prikazivanju slike.

Inženjeri obe kompanije razvijaju ekrane od e-papira tako da jednoga dana budu tanki kao običan papir i da se mogu umotati i spakovati u torbu ili tašnu. Ekrani kompanije LG ipak pokazuju da do te tačke treba preći veliki put, ali da su prvi koraci ka tom cilju već učinjeni.

Predstavnici obe kompanije nisu izneli detalje o tome kada će prikazani ekrani biti komercijalno dostupni. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.