Skoro 3/4 posetilaca interneta koristi poslednju verziju veb čitača

APLIKACIJE ZA VEB KOJE SE OSLANJAJU na funkcionalnosti kakve mogu da ponude samo moderni veb čitači, postaju standardna odlika interneta. Nažalost, pošto mnogi korisnici ne ažuriraju redovno svoje programe za prikazivanje sadržaja sa veba (ili im to ne dozvoljavaju IT odeljenja u firmama), stvari postaju veoma komplikovane svima koji razvijajući aplikacije žele da koriste najnovije i najbolje odlike modernih tehnologija kao što je HTML5.

Međutim, najnoviji podaci koje su objavili Pingdom i StatCounter pokazuju da iznenađujuće veliki broj korisnika (71%) koristi najnovije verzije veb čitača.

Prvi na listi je Googleov Chrome, jer poslednju stabilnu verziju (Chrome 7) koristi 90,6% njegovih korisnika. Pored toga, zbog ugrađenog mehanizma ažuriranja, relativno brzog ciklusa ažuriranja i široke dostupnosti beta i razvojnih verzija, ovaj procenat je verovatno i veći, pošto se oni koji ne koriste Chrome 7 zapravo služe čak i novijim verzijama.

Drugi je Firefox čiji korisnici u 80,5% slučajeva koriste verziju 3.6, treća je Opera – 77,2% koristi verziju 10.6, a četvrti Safari – 71,1% koristi verziju 5.0. Na poslednjem mestu od pet najzastupljenijih veb čitača je Internet Explorer čiju verziju 8.0 koristi svega 60,2% njegovih korisnika.

To što mnogi korisnici Microsoftovog Internet Explorera još nisu prešli na njegovu najnoviju verziju nije iznenađenje, jer u ovom trenutku njih čak 14% još uvek koristi IE6, koji je objavljen 27. avgusta 2001. Ukupan broj korisnika IE opada već neko vreme i trenutno je niži od 50%, ali IE je još uvek najčešće korišćen veb čitač (mnogi više ne kažu „najpopularniji“). Predstojeća verzija IE9 mogla bi zato biti od prelomne važnosti. Za sada se čuje da je brža od prethodne i da u većoj meri sledi standarde. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.