Srećan rođendan Asimo

JAPANSKA KOMPANIJA HONDA ORGANIZOVALA je 31. oktobra proslavu desetogodišnjice od pojavljivanja njenog robota Asimo, po mnogima najnaprednijeg svetskog čovekolikog robota.

Da bi obeležila “rođendan” robota kompanija, Honda je pokrenula Web lokaciju na kojoj se nalaze fotografije i video zapisi iz dosadašnjeg “života” Asima. Kompanija je objavila i prigodnu aplikaciju “Trči sa Asimom” (Run with Asimo), namenjenu vlasnicima iPhonea i drugih pametnih telefona, koja omogućava korisnicima da interaktivno komuniciraju sa virtuelnom verzijom robota u njihovom telefonu. Pored Asima, aplikacija omogućava korisnicima da komuniciraju i sa virtuelnim verzijama drugih Hondinih robota.

Aplikacija “Trči sa Asimom” će sredinom novembra biti dostupna za preuzimanje.

Asimo je prvi put predstavljen na izložbi Robodex 2000 koja je održana u Jokohami. Ime ovog 120 centimetara visokog čovekolikog robota je ustvari skraćenica za “napredni korak u inovativnoj mobilnosti” (Advanced Step in Innovative Mobility, ASIMO). Robot je rezultat projekta kome je prethodio robot P3 napravljen 1997. Za vreme demonstracije koja je impresionirala posetioce Robodexa, videlo se da novi sistem koji hoda poput čoveka daleko prirodnije korača u odnosu na stari, što mu omogućava i da brže reaguje na iznenadne promene. Asimo je sa lakoćom savladao nekoliko stepenica i za razliku od prethodnih modela nije napravio nijedan nesiguran pokret.

Asimo je visok 120 cm i težak 43 kg, što znači da je manji i lakši od svojih prethodnika, robota P2 (180 cm) i P3 (160 cm, 130 kg), zbog toga što su Hondina istraživanja pokazala da se ljudima više sviđaju čovekoliki roboti visoki između 120 i 170 cm.

Zahvaljujući tome što je manji, Asimo ima manje zastrašujući izgled ali ipak može da izvršava zadatke kao što je otvaranje vrata i paljenje i gašenje svetla. Brojne inovacije i unapređenja tokom desetogodišnje razvoja robota doveli su do toga da Asimo sada može da hoda i trči, čak i na nagibima, da se penje stepenicama, hvata i čvrsto drži predmete, tako da može da služi piće ili distribuira kancelarijski materijal. Robot može da razume i odgovara na jednostavne glasovne komande, prepoznaje lica i čak izbegava prepreke dok trči.

Najinteresantnije Asimovo dostignuće je učestvovanje na humanitarnom koncertu koji je 2008. godine održan u Detroitu, gde je dirigovao tamošnjim simfonijskim orkestrom.



Hondina istraživanja na planu robotike dovela su do novih saznanja u oblasti mobilne tehnologije, ali je i pored toga prvobitni cilj kompanije ostao isti – razvoj robota koji će pomagati ljudima u njihovim svakodnevnim obavezama. Osim toga, Asimo bi mogao da obavlja i poslove koji su opasni po život ljudi.

Predstavnici Honde saopštili su da će u narednom periodu najveća pažnja biti posvećena razvoju Asimove inteligencije, kao i pronalaženju novih načina za interakciju ljudi i robota. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.