Telekom planira uvođenje usluge M2M

TELEKOM SRBIJA ЈЕ NA TELEKOMUNIKACIONOM forumu Telfor predstavio nekoliko naprednih usluga razvijenih u okviru platforme M2M (Machine to Machine).

Usluge M2M omogućavaju komunikaciju različitih uređaja preko telekomunikacione infrastrukture, čime se doprinosi automatizaciji procesa rada, lakšem održavanju i nadgledanju sistema. Ova tehnologija, koja je zastupljena u svim privrednim oblastima, trenutno se najčešće primenjuje u medicini, telematici, logistici i bezbednosti.

Tehnologija M2M ne podrazumeva isključivo komunikaciju između mašina bez intervencije čoveka, već se radi o mnogo širem konceptu u kojem je učešće čoveka značajno smanjeno. Time se doprinosi optimizaciji procesa i lakšem upravljanju udaljenim sistemima. Usluge M2M se veoma jednostavno, lako prilagođavaju specifičnim potrebama korisnika i brzo se nadograđuju.

Prepoznajući potencijal M2M koncepta za ostvarivanje čitavog niza pogodnosti i ušteda u svakodnevnom životu i poslovanju, Telekom Srbija je u prethodnom periodu razvio i korisnicima ponudio nekoliko interesantnih i korisnih servisa zasnovanih na ovoj tehnologiji. Tako su već nekoliko godina u ponudi Telekoma Srbija usluga Observer, koja omogućava kontrolu poslovanja kroz obradu radnih sati putem GPRS uređaja, kao i Autotrack, usluga praćenja voznog parka u zemlji i inostranstvu.

U saradnji sa kompanijom Ericsson, razvijeni su servisi EcoBus i BusTracker koji stanovnicima gradova u Srbiji omogućavaju praćenje kvaliteta vazduha i lokacije autobusa u javnom saobraćaju. Servisi omogućavaju da se korišćenjem mreže senzora instaliranih u vozilima javnog gradskog prevoza na velikoj površini nadgleda kvalitet vazduha, temperatura, pritisak i vlažnost. Sva merenja, kao što su parametri kvaliteta vazduha i atmosferske prilike, uz informacije o lokaciji autobusa, korisnicima će stalno biti dostupne preko Interneta, kao i Android telefona.

Telekom Srbija je na ovogodišnjem Telforu javnosti prvi put predstavio uslugu Home Automation, koja je u potpunosti zasnovana na konceptu M2M. U pitanju je servis koji korisnicima omogućava da na lak i jednostavan način kontrolišu aparate u svom stanu i kada se nalaze na nekoj drugoj lokaciji. Servis omogućava korisniku da slanjem SMS poruke isključi ili uključi klima uređaj u stanu, pali ili gasi električno osvetljenje svetlo ili alarm. Na ovaj način moguće je upravljati svim aparatima u domaćinstvu, što korisnicima omogućava izuzetan komfor i optimizaciju troškova.

Telekom Srbija planira da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, organima državne uprave i proizvođačima uređaja, u narednom periodu intenzivira aktivnosti na razvoju servisa u oblasti mZdravlja (mHealth), kao posebnog segmenta tehnologije M2M, i tako doprinose unapređenju medicinske prakse i kontrole javnog zdravlja u Srbiji. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.