Asusov e-čitač Eee Reader DR900 stiže u prodavnice

KOMPANIJA ASUS NAJAVILA JE SREDINOM ove nedelje da će se njen e-čitač Eee Reader DR900, koji je prvi put predstavljen u martu ove godine na hanoverskom sajmu CeBIT, uskoro naći u prodaji.

Prema rečima predstavnika kompanije, DR900 će konkurisati Amazonovom čitaču Kindle DX. Uređaj ima monohromatski ekran od 22,8 cm (9 inča) osetljiv na dodir, čija je rezolucija 1024 x 768 tačaka, a sposoban je da prikaže 16 nijansi sive. Iako koristi istu elektroforetičku tehnologiju kao i većina drugih e-čitača, ovaj ekran je proizvela kompanija SiPix Imaging, konkurent kompanje E-Ink koja je doskoro bila dominantna na tržištu e-papira.

Predstavnici Asusa su naročito istakli malu debljinu (“tanji od obične olovke”) i malu težinu čitača – dimenzije su mu 222 x 161 x 9,7 mm, a težina 440 grama (Wi-Fi model), odnosno 473 grama (model sa podrškom za Wi-Fi i 3G). Za skladištenje e-knjiga na raspolaganju je 2 GB interne memorije (dovoljno za do 5000 e-knjiga) koja se može proširiti uz pomoć SD kartica.

Sadržaj može da učitava bežičnim putem zahvaljujući podršci za standard 802.11 b/g, a opciono se može naručiti i model s podrškom za 3G mrežu mobilne telefonije. Predstavnici Asusa navode da će DR900 raditi četiri dana uz uključen Wi-Fi, a dve nedelje ako je Wi-Fi isključen. Korišćena elektroforetička tehnologija omogućava da se struja troši samo prilikom promene prikaza na ekranu, tako da se sa jednim punjenjem baterije može prelistati oko 10.000 strana. Od ostalih opcija tu su još i microUSB 2.0 priključak, stereo zvučnici i 3,5-milimetarska utičnica za slušalice.

DR900 ima ugrađen čitač veba i može da prima RSS vesti, a podržava samo formate e-knjiga koji nisu zaštićeni tehnologijom za upravljanje digitalnim autorskim pravima (DRM) – e-Pub, FB2, PDF i TXT, kao i uobičajene formate za slike i zvuk (Audible, MP3, HTML, JPEG, GIF, PNG i BMP). Tu je i podrška za komprimovane dokumente u formatu CBZ i ZIP.

Asusov e-čitač Eee Reader DR900 će se prodavati po ceni od oko 320 evra. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.