Bezbednosne pretnje u 2011

Stručnjaci bezbednosne kompanije McAfee objavili svoja predviđanja za sledeću godinu, a kao jedan od najključnijih trendova za 2011. ističu značajno povećanje hakerskih aktivnosti prema pametnim telefonima.

Osim značajnog povećanja napada na pametne telefone, u McAfee-ju smatraju da će se aktivnosti zlonamernika tokom 2011. značajno povećati i prema servisima za skraćivanje dugih web adresa, geolokacijskim servisima poput Foursquare-a i celom nizu Apple-ovih proizvoda.

Primera radi, kod usluga za skraćivanje internet adresa je vrlo lako sakriti vezu prema internet stranicama sa zloćudnim sadržajem, a korisnici Twitter-a su navikli da ih otvaraju bez puno razmišljanja.

'Primetili smo da sve veći broj korisnika prihvata sinergiju mobilnih uređaja i društvenih mreža i servisa, a sama popularnost istih posledično dovodi do povećanja broja ranjivosti, napada i potencijalnih gubitaka ličnih podataka korisnika', izjavio je Vincent Weafer, potpredsednik McAfee Lab-a.

Društvene mreže definitivno će biti primarni cilj hakerskih aktivnosti, navode u McAfee-ju, ali značajan broj istih biće usmereno prema servisima za geolokaciju. U samo nekoliko klikova zlonamernicima je dostupan ceo niz informacija o korisnicima, poput onih koje društvene servise koriste, gde se nalaze, koji su im interesi i koje mobilne platforme koriste.

Sa hardverske strane McAfee, pored porasta napada na mobilne uređaje, očekuje i one koji se koriste unutar korporativnih mreža, internet televizijske platforme poput Google TV-a, i uređaje temeljene na Apple-ovim operativnim sistemima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.