Britanija odbacila uvođenje biometrijskih ličnih karata

BRITANIJA JE ODLUČILA DA NAPUSTI projekat uvođenja ličnih karata. Kraljica je prošlog utorka prihvatila predlog zakona kojim se ukida uvođenje ličnih karata za stanovnike britanske nacionalnosti. Istiovremeno će biti ukinut i nacionalni identifikacioni registar.

Britanski ministar za imigraciju Dejmijan Grin izjavio je da bi nastavljanje izdavanja ličnih karata bilo „odvraćanje pažnje sa stvarnog posla koji treba završiti – sprečavanju terorizma, ilegalne imigracije ili sticanja prihoda prevarama“.

Kad predlog zakona postane zakon „fotografije, otisci prstiju i lične informacije koje su date tokom prijavljivanja za dobijanje lične karte biće uništeni u roku od najviše dva meseca“, poručio je Grin. Lične karte će prestati da važe za putovanja i proveru identiteta u roku od mesec dana.

Britanski premijer Dejvid Kameron je i pre nego što je u maju došao na vlast, redovno kritikovao prethodnu administraciju što zadržava previše informacija o stanovnicima i gradi „zemlju baze podataka“. Obećao je da će eliminisati lične karte u okviru široko obuhvatnog „zakona o slobodi“.

Nacionalne lične karte koje su uvedene kao antiteroristička mera prethodne laburističke vlade, dugo su smatrane tehnologijom koja traži svrhu. Predložene su kao odgovor na događaje od 11. septembra. Nacrt zakona o njihovom uvođenju pojavio se 2004, a usvojen je kao zakon 2006. Vlada je u više navrata obrazlagala da će uvođenje ličnih karata s biometrijskim podacima pomoći u sprečavanju svega – od terotizma i krađe identiteta, do ilegalne imigracije.

Istraživanja sprovedena među stanovnicima britanske nacionalnosti pokazala su da oni nisu protiv nošenja ličnih karata, ali samo pod uslovom da ne moraju da plate da bi ih dobili. Međutim, u julu 2009. pojavile su se procene da bi troškovi programa uvođenja ličnih karata mogli dostići 4,9 milijardi funti, pa su ministri doneli odluku da neće biti obavezne za Britance. Na kraju se ispostavilo da je svega 12.000 ljudi potpisalo da će uzeti ličnu kartu.

Međutim, lične karte neće potpuno nestati. Kopirajući pograničnu politiku SAD, britanska vlada je svakoga ko ima dugoročnu vizu (a to su oni izvan evropskog ekonomskog područja) obavezala da izvadi biometrijsku kartu i od njih se zahteva da posete jedan od nekoliko centara koji su formirani da uzimaju zahtevane biometrijske podatke.

Zvanični predstavnik Vlade potvrdio je da će zakon o ličnim kartama „ukinuti nacionalne lične karte stanovništvu britanske nacionalnosti, ali će se one i dalje koristiti za stanovnike strane nacionalnosti, u boravišne svrhe“. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.