Da li su čitači elektronskih knjiga za jednokratnu upotrebu bliska budućnost?

ZAHVALJUJUĆI OTKRIĆU PROFESORA sa Univerziteta grada Sinsinatija, čitači elektronskih knjiga Nook i Kindle mogu jednog dana biti prilagođeni jednokratnoj upotrebi, nalik fotoaparatima za jednu upotrebu koji su danas rasprostranjeni.

Inženjer elekrotehnike, profesor dr Endru Stekl, otkrio je da kada su u pitanju bazni materijali, papir i staklo imaju slične karakteristike. On je koristio proces promene kvašenja hidrofobne površine primenom električnog polja (electrowetting), kojim se postojećim kapima boje dodaje električno polje, sličan tehnologiji koja se trenutno koristi za izradu ekrana od elektronskog papira.

Pošto je otkrio svoj pronalazak, Stekl je predvideo da će elektronski papir u budućnosti imati brz odziv, moći da reprodukuje pun spektar boja i da se koristi do sedam dana.

S druge strane, nova tehnologija se može primeniti samo na određene vrste elektronskog papira, a proces proizvodnje je prilično složen. Ipak, uticaj nove tehnologije na čitače elektronskih knjiga biće ogroman. Ne samo da će čitači biti lakši za skladištenje, moći će da se presaviju i stave u džep, već će biti jeftini i bezbedni za okolinu.

Ako tehnologija bude prihvaćena, moći će da se primeni ne samo na elektronske knjige, već i pri izradi novina i časopisa. Ukoliko Stekl pronađe investitora i nastavi razvoj, prvi uređaji će se pojaviti u prodaji već za tri godine. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.