Eplov inženjer napravio antički računar koristeći Lego

ZVUČI NEVEROVATNO, ALI IZGLEDA da Eplovi inženjeri imaju slobodnog vremena i vole da ga provode na konstruktivan način. Endru Kerol, jedan od softveraša zaposlenih u ovoj kompaniji, odlučio je da posle dizajniranja računara budućnosti rekonstruiše i jedan koji pripada dalekoj prošlosti.

Radi se o mehanizmu nazvanom Antikitera koji je navodno najstariji naučni računar a izložen je u nacionalnom arheološkom muzeju u Atini. Procenjeno je da je napravljen oko 100 godina pre naše ere, a pronađen je dve hiljade godina kasnije (1901) prilikom iskopavanja jednog starog potonulog broda. Potom je prošlo još sto godina dok je utvrđeno da je služio za praćenje kretanja Sunca, Meseca i tada poznatih (pet) planeta i izračunavanje datuma pojavljivanja mesečevih mena i pomračenja Sunca.

Kerol je odlučio da reprodukuje ovaj mehanizam koristeći današnje moderne materijale. Odlučio se za plastiku i izabrao je da to budu Lego kockice i zupčanici.

Zahvaljujući sponzorstvu kompanije Digital Science, poslovne jedinice izdavačke kuće Macmillan Publishers, Kerol je, koristeći oko 1500 delova iz kompleta Lego Technic, za 30 dana sklopio mehanizam koji sa 110 zupčanika imitira rad antičke sprave.

Njegova mašina je dvodelna, pri čemu je svaki deo sačinjen od po četiri zupčanička sklopa koji obavljaju iste operacije kao i originalni mehanizam. Svaki od tih sklopova obavlja po jedno matematičko računanje.

U video odlomak sa snimkom njegove računarske mašine postavljenim na YouTube, ubačene su i informacije koje dodatno objašnjavaju kako sve to radi. Ne možemo a da se ne složimo sa ocenom da je njegov sklop „prilično impresivan za jednu gomilu plastičnih blokova“.(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.