EU korak bliže globalnom standardu punjača za mobilne telefone

EVROPSKA STANDARDIZACIONA TELA su u sredu objavila usaglašene standarde za jedinstveni punjač mobilnih telefona i time su odbrojani dani kad je skoro svaki telefon imao drugačiji model punjača.

Evropski komitet za elektrotehničku standardizaciju (CENELEC) i Evropski institut za telekominikacione standarde (ETSI) objavili su standarde koji definišu šta je sve potrebno za proizvodnju mobilnih telefona koji su kompatibilni s novim punjačem. Kompatibilnost se zasniva na Micro-USB konektorima. Novi standardi uzimaju u obzir sigurnosne rizike i elektromagnetne emisije i obezbeđuju da zajednički punjači budu dovoljno imuni na spoljne interferencije.

Pored neugodnosti za korisnike, nekompatibilnost punjača je istovremeno i značajan problem životne sredine, jer korisnici koji promene telefon obično moraju da kupe nov punjač i bace stari.

„Sad je vreme da industrija pokaže svoju posvećenost prodaji mobilnih telefona za novi punjač. Taj zajednički punjač olakšaće korisnicima život, smanjiti otpad i doneti korist proizvođačima. To je dobitna situacija za sve“, izjavio je komesar za industriju Antonio Tajani.

Četrnaest najvećih proizvođača mobilnih telefona -- Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (Alcatel), Texas Instruments i Atmel – složilo se 2009. godine da poradi na usaglašavanju punjača za mobilne telefone.

Evropska komisija očekuje da će se prvi punjači i mobilni telefoni kompatibilni s novim standardom pojaviti na evropskom tržištu u prvim mesecima 2011. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.